Благо Джиев: Остана ми да работя за едната чест

Златко Златков
Златко Златков
9 Минути

 Пилешките дробчета от ЕС се изхвърлят, защото стават на пихтия от фуражите

 Интервю на Светлана Трифоновска, сп. „Агрозона“, септември 2013 г.

– Господин Джиев, преди две години и половина с ентусиазъм заявихте, че ако се въведе БДС на месните продукти ще „загубят само търгашите, които внасят евтиното месо и преработвателите, които разчитат на евтини технологии“. А сега?

– Сега вече не съм в бизнеса. Това изобщо не може да се нарече бизнес. На практика вземам кредити и храня хората си. Само от магазините си живея и борсичката в Бургас. Преди последните избори казах, че ако управляващите не се справят с контрабандата, става страшно. Контрабандата съсипа поминъка на хората в селата.  Да внасяме плодове и зеленчуци от Йордания?! Вместо да затворим  границите и „вносителите“ да си плащат митата. Това е абсурдно.

– А какво ще кажете за хайките по границите?

– След хайките по границите ми се върнаха всичките клиенти. Просто в България над 80% от месата, които се внасяха бяха контрабанда. Казвал съм на най-отговорни хора в правителството: „Разберете, бизнесът умира.“ Но всичко у нас е контрабанда.  Нека не ни будалкат.  А една държава се крепи на производството. Иначе няма свободно движение на капитали и хора.

– Но нали сме в ЕС?

– Ами да, ЕС е разграден двор. В света 97% от парите в обръщение са „от въздуха“. Само 3% съществуват като физическа банкнота. Тогава, защо няма недостиг на стоки? Обяснението е много просто. За да няма липса на стоки в този случай, причината е сивата икономика. А тя в световен мащаб е над 50%, а в Африка е над 70%. Така че сивата икономика по света съществува. Твърди се, че в САЩ 45% от хората не си плащат налозите. Истината е, че търговските вериги над 50% са в сивия сектор. Те просто не подлежат на ревизия. Един голям шеф е настоявал на две от тях, представени в България, да не се правят данъчни проверки. Това е политическа стратегия с търговските вериги. И ето, че у нас продължават да се правят молове при положение, че те унищожават икономиката.

– Казахте, че сте си върнали клиентите. Това не е ли светлина в тунела все пак?

– Моят бизнес буквално „оживя“ още от първия месец след като започнаха проверките по границата. А четири години бавно загивахме. Защо? С много политици от ГЕРБ съм говорил преди това, казвал съм, ей хора в последните години е страшна контрабандата, в невиждани и огромни размери. От Полша влизаха по 100 т пилешко и някои мои колеги го препакетираха. Цената му беше колкото българската, но без ДДС. Но не става дума само за меса, за всичко. Тъжното е, че знам всичко това, а буквално няма какво да направя.

– Производството ви свито ли е много?

– На птици е свито наполовина. Преди три години трябваше да съкратя 250 от 350 души и да остана със 100, но не го направих. Съкратих 100 и оставих 250. Иначе трябваше да фалирам.

– Но нали именно вашият бранш на птицевъдите беше водещ от животновъдните такива?

– Да сте чули за някакви нарушения по отношение на месата, които излизат от страната, свързани с  качеството? А влизащото месо от ЕС всичкото е с бактерии. В Германия всяко второ пиле е със стомашно-чревни бактерии, които са  резистентни към антибиотици.  В ЕС над половин милион бройлери се заразяват годишно.

–  А вашите?

– Аз гледам пилетата си 50 дни, докато тези в Западна Европа  се угояват 30 дни. Техните пилета се разболяват от бързия растеж, защото ги тъпчат с антибиотици и стимуланти. Те и затова толкова бързо растат и съответно са много по-податливи на заболявания. Виждали ли сте да се продават пилешки дробчета от ЕС? Няма  и да видите, защото няма такива.Заради химията, която поглъщат птиците, те стават на пихтия и още в самата кланица се изхвърлят.  Докато моите дробчета можеш да си ги сложиш на скара и да си ги печеш. За съжаление обаче браншът ни е смачкан. Качеството вече не се коментира, а в страната безконтролно влиза месо на ниска себестойност, което ни убива.

– Вие продължавате да държите на принципите си при производството и преработката, така ли?

– За мен е въпрос на чест да продължавам да държа на качеството, правя го заради себе си.

– Какво означава качество?

– Начин на мислене и на живот. Качеството би трябвало да струва скъпо, но пазарът  в този вид не може да си позволи по-високи цени, а аз не мога да си позволя да произвеждам некачествено. Скоро отново ми предлагаха течен пушек, с мотива че опушването на колбасите било канцерогенно. Категорично отказах. И кой ще ми каже кое е по-канцерогенно – опушването, което е правено с векове или течният пушек, който е химия. Затова отказах. Предлагаха ми и бионатурален проетин – 1 кг прах смесен с 20 кг сланина и 20 кг вода, който  става колбас. Казах, че това е измишльотина и отказах. Аз работя с месо, което си произвеждам. В САЩ имат технологии, които  от 1 кг фураж постигат 1кг прираст при животните. Какво ли е месото, което се произвежда при такива технологии?! При нас от 3,120 кг фураж се добива 1 кг пиле за грил. Още преди 18 години, като гледах накъде вървят нещата, съм казвал, че ще дойде време, когато един гостенин от чужбина ще влезе в български ресторант и ще му сервират шопска салата с турски домати и американски пилешки бутчета, които в САЩ са обявени за отпадък. Действително те там не се консумират, защото в процеса на отглеждането химичните токсини се отлагат в тях.

– В нашето птицевъдство използват ли се хормони на растежа и антибиотици?

– Преди десетина години в медиите имаше хвалебствена статия за това как еди кой си угоявал птиците си за 30 дни. Тогава аз казах, че това не е месо, и от тогава никой не смее да дава интервюта по тези въпроси. Много производители слагат и антибиотици, които стимулират растежа, защото птиците, когато са наблъскани с антибиотици, са застраховани от болести. По принцип пилетата в срок до 30 дни не са уязвими, периодът след 40-ия ден е по-опасен.

– Как тогава вашите птици са по-качествени?

– По-качествени са. Все пак най-важният критерий са дните, за които се угоява една птица.

– Имате идея за винен туризъм. Ще кандидатствате  ли по някакви европейските програми, за да развиетеи  този бизнес?

– За мен субсидиите са много вредни. Разбойническа работа. Може ли на бизнеса да му даваш пари, за да работи?! Това е антипазарен механизъм. Пари да се дават за бедни, слепи и глухи. Но като се плаща, за да уж се подкрепя бизнеса, се убива тръпката от работата.

Благо Джиев е собственик на фирма „Джиев” – един от най-големите производители на охладено и замразено пилешко месо, яйца, колбаси и деликатеси в страната, създадена през 1996 г. Постигнат е напълно затворен цикъл на производство – от добив и преработката на фураж до отглеждането на родители бройлери, люпилня, центрове за отглежане на бройлери, птицекланица, колбасараски цех и свинеферма. Фирмата залага на 100% собствена суровина, а отличителна черта на продуктите е натуралният им вкус. Носител е на много международни награди за качество. Благо Джиев притежава също така и собствена верига магазини „Джиев“.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама