Бивш военен създава занаятчийски продукти от собствената си градина

Старо военно поделение дава място за малък бизнес
На територията, където преди близо 30 години е било разположено военно поделение, днес има овощна градина от ябълки, круши, боровинки и лешници. От реколтата се произвеждат полезни и най-важното – конфитюри и сокове под марката „Крамаренков сад“ без никакви оцветители, консерванти и с минимално добавяне на захар. Това е една история от Украйна, която показва, че и по време на трудности, винаги има надежда.
Михайло Крамаренко, основател и ръководител на занаятчийското производство, разказваа пред AgroPortal, че през 1999 г. той и синът му купуват територията, където преди се е помещавало военното поделение, и започват да облагородяват мястото. Градинарството е отдавнашна мечта на Михайло. Като военен, Михайло не успява да намери време да се занимава с любимото си нещо,
Така в бившето военно поделение той засажда различни култури – на един парцел 1,6 хиляди ябълкови дървета и 30 круши. На друга морава бяха засадени 11 000 храста орлови нокти. Засажда и около 500 фиданки лешник, като посадъчният материал е внесен от чужбина.
През тази година овощарят не предвижда радикално увеличаване на площта в градината, но продължават да изучават нови сортове и да ги тестват за в бъдеще.
Собственикът разказва, че всяка година се засаждат млади дръвчета на мястото на изчезналите. Така те растат всяка година и при благоприятни климатични условия увеличават количеството на реколтата и укрепват обема на градината.
Климатът е определящ
В овощната градина има достатъчно работа през цялата година. През зимата върховете и клоните се изрязват, пръскат се няколко пъти срещу неприятели – преди да се появят листата и след като дърветата вече са прецъфтели. За това отговаря агрономът, който ясно предписва какво трябва да се направи. Но бъдещата реколта зависи не само от грижите, но и от времето.
Михайло Крамаренко си спомня 2021 година. По време на цъфтежа тогава има големи студове и реколтата от ябълки пострада.
Първи в градината узряват плодовете на боровинки. Те започват да се събират през юни и се изпращат във фабрика в Днепър, където се прави сладко. За 1 кг такова сладко се използват само 300 г захар.
Ябълков сок по собствена рецепта
Ябълковият сок се прави с помощта на специално устройство – сепаратор. Първо, сокът се изцежда във вана, охлажда се. След това се излива в друга вана от неръждаема стомана и се дестилира през сепаратор. Сокът се произвежда без добавяне на захар и вода. В края на деня се затварят до 300 бутилки.
Днес конфитюри и сокове под марката „Крамаренков сад“ могат да се опитат във всяка точка на страната.