Бивш военен създава занаятчийски продукти от собствената си градина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Старо военно поделение дава място за малък бизнес

На територията, където преди близо 30 години е било разположено военно поделение, днес има овощна градина от ябълки, круши, боровинки и лешници. От реколтата се произвеждат полезни и най-важното – конфитюри и сокове под марката „Крамаренков сад“ без никакви оцветители, консерванти и с минимално добавяне на захар. Това е една история от Украйна, която показва, че и по време на трудности, винаги има надежда.

Михайло Крамаренко, основател и ръководител на занаятчийското производство, разказваа пред AgroPortal, че през 1999 г. той и синът му купуват територията, където преди се е помещавало военното поделение, и започват да облагородяват мястото. Градинарството е отдавнашна мечта на Михайло. Като военен, Михайло не успява да намери време да се занимава с любимото си нещо,

Така в бившето военно поделение той засажда различни култури – на един парцел 1,6 хиляди ябълкови дървета и 30 круши. На друга морава бяха засадени 11 000 храста орлови нокти. Засажда и около 500 фиданки лешник, като посадъчният материал е внесен от чужбина.

През тази година овощарят не предвижда радикално увеличаване на площта в градината, но продължават да изучават нови сортове и да ги тестват за в бъдеще.

Собственикът разказва, че всяка година се засаждат млади дръвчета на мястото на изчезналите. Така те растат всяка година и при благоприятни климатични условия увеличават количеството на реколтата и укрепват обема на градината.

 

Климатът е определящ

В овощната градина има достатъчно работа през цялата година. През зимата върховете и клоните се изрязват, пръскат се няколко пъти срещу неприятели – преди да се появят листата и след като дърветата вече са прецъфтели. За това отговаря агрономът, който ясно предписва какво трябва да се направи. Но бъдещата реколта зависи не само от грижите, но и от времето.

Михайло Крамаренко си спомня 2021 година. По време на цъфтежа тогава има големи студове и реколтата от ябълки пострада.

Първи в градината узряват плодовете на боровинки. Те започват да се събират през юни и се изпращат във фабрика в Днепър, където се прави сладко. За 1 кг такова сладко се използват само 300 г захар.

 

Ябълков сок по собствена рецепта

Ябълковият сок се прави с помощта на специално устройство – сепаратор. Първо, сокът се изцежда във вана, охлажда се. След това се излива в друга вана от неръждаема стомана и се дестилира през сепаратор. Сокът се произвежда без добавяне на захар и вода. В края на деня се затварят до 300 бутилки.

Днес конфитюри и сокове под марката „Крамаренков сад“ могат да се опитат във всяка точка на страната.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА