Биопроизводител: Държавата да администрира непотърсените 10 години земи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Да се облекчи процедурата за подписването на по-дългосрочни договори за аренда, настоява Веселина Ралчева

„С частните земи нищо не може да се направи, освен да се облекчат някакви процедури, например поне за 5-годишни договори да не се изискват такъв голям процент от съсобствениците. (В момента се изискват над 50% от съсобствениците за даден парцел, за да може да се подпише дългосрочен договор за аренда – бел. ред.) Но с частната собственост е трудно. Тя си е неприкосновена по Конституция, там могат да се правят някакви стимули. Единствените възможности за мен са там, където държавата може да се намеси, това са държавния поземлен фонд, общинския поземлен фонд, земите по чл. 19, които в един момент също ще станат вече може би общинска собственост и т. нар. бели петна в тази си част на земеделски земи, които са трайно непотърсени“, коментира след Консултативния съвет по поземлени отношения Веселина Ралчева от Българска асоциация Биопродукти. Тя допълни, че по време на съвета се е предложила идеята след като никой 10 г. не търси определена земя, тя си остава негова неприкосновена собственост, но държавата да я администрира. „Да се направи една такава банка, примерно тези земи да се дават дългосрочно действително за трайни насаждения, за биоземеделие, за плодове и зеленчуци, които изискват напояване. Ако през тези години се яви съответния собственик, той ще започне да си получава рентата, но ще бъде така добър да изчака 10 г., 5 г. или колкото е останало от договора и тогава ще може да се разпорежда със земята си“, каза още тя. Предложенията включват и такса за администриране на земята и събраните по нея ренти.

В практиката си биопроизводителката работи с няколкостотин собственици на земя, а в района на стопанството й парцелите са средно по 2 дка. Повечето от тях обаче, независимо, че работят от 15 г., продължават да настояват за едногодишни договори за аренда. Те не изискват такъв голям брой документи и нотариална заверка.

„За да сключиш дългосрочен договор за аренда, първо, трябва да събереш над 50% от съсобствениците. Имайки предвид как времето си върви, а повечето от земите се водят на наследници на човек, роден в началото на миналия век, то вече в удостоверението за наследници присъстват по 40-50 човека. Събирането на над 50% от собствениците, първо, е трудно, второ финансово сключването на такъв договор също е натоварващо, защото трябва да се извадят скици, данъчни оценки на всички имоти, пълномощни, удостоверения за наследници, както и нотариална сделка, която струва пари. Затова повечето хора предпочитат да ги дават година за година, което нас ни поставя в постоянен риск“, допълни още Ралчева.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements