Био орехово масло по френска технология от 1803 г. предлага БГ производител

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Масло от био сурови орехи, ръчно студено пресовано на дъбова преса по френска технология запазена от 1803 г. е един от специалитетите, които впечатляват посетителите на фермерския пазар пред Министерство на земеделието, храните и горите всяка сряда.

Стилният графичен дизайн на шишето създава впечатление, че вероятно е с чуждестранен произход, но на етикета ясно е посочено, че продуктът е от България. Баркодът започващ с цифрата 380 също посочва, че олиото е родно производство.

Продуктът се отличава със стилния графичен дизайн на шишето, което съдържа натурално био орехово масло. За получаването му се използват специални дъбови преси, без термична обработка и без досег с метал, за да не се окислява маслото, което се добива ръчно и бавно.

Градините с био орехи, от които изкупува производителят, са разположени на 2 700 дка в района на Казанлък. „Изкупуваме изчистена ядка в количества според нуждите ни. Държим да влагаме най-качествената ядка, която може да се намери. Има много различни марки орехово масло, които се предлагат на пазара, но моите впечатления са, че те се приготвят от отпадъчни продукти – онова, което не става за консумация от ореха, се прави на олио. Нашата стратегия е да предлагаме първокласен продукт от първокачествена суровина“, казва биопроизводителят Христо Ваташки и допълва, че отзивите за неговото орехово масло от френски и немски готвачи са впечатляващи.

Орехите се считат за едни от най-здравословните ядки, по неговите думи. Био ореховото масло е източник на антиоксиданти, полиненаситени мазнини омега-6 и омега-3, както и на витамин А и Е. Мастните киселини, които се съдържат в него, са жизненоважен компонент на външната мембрана на мозъчните клетки, което прави възможно предаването на нервните сигнали, необходими за мислене, учене и памет.

Мазнините от ореха са най-полезното от него, посочва биопроизводителят. Според него при директна консумация на плода не може да се получат толкова полезни вещества, както при прием на маслото.

Най-добре е да се консумира директно по една супена лъжица, в сурово състояние, казва Христо Ваташки. Полезните мазнини спомагат за намаляване на холестерола. Ореховото масло се използва за овкусяване на салати, риба и месо, както и за приготвянето на различни дресинги и сосове. Може да комбинирате с прясно изпечен хляб и сирене. Може да се добавя в сурови предястия, да се ползва в козметични процедури директно върху кожата. Не е подходящо за термична обработка.

Ореховото масло се продава в малки магазини и търговски вериги в София, Плевен, Варна, Бургас и Пловдив. Цената му отговаря на високото качество както на вложените суровини, така и на самия продукт. Въпреки това има потребители, които държат да консумират качествена храна и са готови да платят съответната цена за нея, казва биопроизводителят.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама