Български учени от Земеделския институт в Стара Загора заедно с базираната в София компания Nasekomo разработват технология за отглеждане на черни мухи, която ще позволи индустриалното производство на различни продукти. От малкото насекомо с латинско наименование Hermetia illucens се произвежда брашно, което повишава протеиновата стойност и полезността на фуражите и храните за домашните любимци. Обвивката на насекомите пък е изключително богата на хитин, който е много полезен за почвата и се използва при производството на торове.
Продуктите от черна муха като цяло повишават качеството на храната на животните, оттам и на хранителните продукти за хората, посочи за „Агрозона“ Яна Балникова, мениджър „Проекти и бизнес развитие“. Забележително при черната муха е това, че тя разгражда биологичния отпадък, без да бъде замърсител на околната среда и разпространител на болести, обясни още тя. Ларвите на насекомото са сред най-ефективните животни при усвояването на отпадъчната биомаса. Черната муха произвежда 47 пъти по-малко емисии въглероден диоксид в сравнение с количеството, отделяно при компостирането.
Скоростта на развитие на ларвите и самите насекоми е главозамайваща. Само един индивид може да произведе около 1 000 яйца, които след 12 дни вече могат да се използват при извличането на мазнини и протеини.
Глобалният пазар на продукти от черни войници се очаква да достигне $2,57 млрд. до 2030 г., което би било ръст с 33% в сравнение с 2019 г. По отношение на обема този пазар се очаква да надмине 2 млн. т до 2030 г., според Мeticulous Research.
Топ компаниите в този сегмент в световен мащаб са:
InnovaFeed (Франция), Protenga (Малайзия), Protix (Нидерландия), AgriProtein (Южна Африка), Bioflytech (Испания), Enterra Feed Corporation (Канада), Entobel (Виетнам), Entofood (Малайзия), Entomo Farm (Франция), EnviroFlight (САЩ), Hexafly (Ирландия), F4F (Чили), Hermetia GmbH (Германия)