Баклата не страда от пролетните студове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Бобовата култура се прибира през май

Баклата е зърнено-бобова култура, която не се бои от студовете. У нас се отглеждат три варианта: едрозърнеста, среднозърнеста и дребнозърнеста, като има различни сортове. Може да се засее предзимно и семената й да презимуват в почвата под бялата покривка на снега или пък много рано напролет, когато може да се работи в площта, обикновено през февруари. 6 градуса са необходими за покълването на семената, а до 8 градуса няма да покосят младите растения. Както и другите бобови е богата на много протеини и освен на масата има много ползи и за участъка. Оставя в почвата голямо количество азот и се смята за добър предшественик на различни средноранни и късни зеленчуци.

Почвата за културата трябва да е добре разорана на дълбочина 20-25 см. Торенето е задължително. Използвайте органични и минерални вещества. Мястото, което трябва да изберете за баклата, се изисква да е светло, за предпочитане на слънце. Почвата трябва да е влагозапасена, защото именно този показател е много важен в началото на вегетацията на културата и при началото на образуване на бобчетата. Идеалните субстрати са песъчливо-глинестите, които съдържат много хранителни вещества.

Засяването на баклата се прави на редове на разстояние 50 см един от друг или пък лентово. Можете да работите и като слагате семената на гнезда. Тогава между редовете се оставят по 70 см, а между гнездата по 35-40 см. Дълбочината, на която се слагат семената, е 5-6 см. Когато сеете гнездово, във всяка ямка се хвърлят по 5-7 семена, когато става дума за едрите сортове. Дребните сортове изискват повече семена във всяко гнездо.

Грижите през вегетацията на баклата изискват поддържане на почвата чиста от бурени, поливане и еднократно подхранване по време на първото окопаване с амониева селитра.

Прибирането на баклата започва през май, когато се прибират зелените бобове с добре оформени семена. Трябва да работите през няколко дни, като не допускате загрубяване на шушулките.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА