Към момента са умъртвени 365 животни, мярката ще се приложи за още 17 000
„Вирусът на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) е безопасен за хората“, категорична е д-р Александра Митева, началник на отдел „Здравеопазване на животните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). „Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите”, категорична бе тя в ефира на Нова телевизия. Специалистът посъветва хората, които купуват месо, да пазаруват само от регистрирани производители и магазини.
„В задния двор, там където се отглеждат нерегламентирано свине, добивът на месо и месни продукти е опасен не заради вируса на чума. Това месо може да бъде бактериално заразено със съвсем различни болести и бактерии“, обясни д-р Митева.
АЧС е изключително опасна болест по свинете и се разпространява много бързо. „Основният фактор в разпространението е човешкият фактор – ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони, хората, които посещават горите, могат да пренесат заболяването”, обясни тя.
Тя припомни, че първият случай на заразени животни е бил в Плевен. „Много бързо се разпространи заболяването и то пак „благодарение” на хората и тяхното поведение. В рамките на две седмици локализирахме 16 огнища при домашни свине в 5 региона. Това са огнища, основно при нерегистрирани задни дворове с нерегламентирано отглеждане на свине”, уточни д-р Митева.
Тя обясни, че основна задача на БАБХ е да ограничи заболяването и да приложи мерки за превенция и да предотврати бъдещото му разпространение. „Важно е хората да осъзнаят отговорността си при нелегалното отглеждане на свине, защото това е заплаха за една добре развита индустрия, включително и за потребителя.“, обобщи д-р Александра Митева.
По повод на съмненията, че свинете не се умъртвяват по хуманен начин експертът обясни, че всъщност става въпрос за конкретен начин на умъртвяване с газ и пяна. „Това е с висока концентрация на въглероден диоксид под формата на сух лед. Това е метод за евтаназирането на животни според европейското законодателство. Пяната се поставя отгоре, за да „запечата”, защото това са и помещения, които трудно биха могли да бъдат затворени. Методът е напълно хуманен”, добави тя. Въглеродния диоксид под формата на сух лед е подборно описан в законодателството и е признат за начин за евтаназиране на животни, разясни експертът.
Изгарянето на труповете в инсинератори би забавило справянето със ситуацията, обясни експертът. „В момента унищожаването на свинете става чрез загробване на определени от компетентните органи места и то по начин, който да не доведе до никакво замърсяване на околната среда“, каза д-р Митева, „Животните са загробени на дълбочина над 3 м и няма как да се разроват и да се разнесат. Методът е абсолютно сигурен.“
Към момента хуманно са унищожени 365 свине от нерегистрирани стопанства, тип заден двор и предстои умъртвяването на още 17 хил. свине. Регистрираните животни у нас са около 450 хиляди.