Атидже Алиева-Вели: Административната тежест по еко-схемите трябва да бъде намалена, а изискванията да станат изпълними

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

В Европейския парламент се проведе дебат за състоянието на земеделието в ЕС

„Месеци наред нашите земеделци предупреждават, че са в криза. Ако не бъдат чути, рискуваме да поставим Европа и нейните граждани в продоволствена несигурност, дори и в продоволствена криза“, посочи в изказването си по време на дебата в Европейския парламент по повод състоянието на земеделието в ЕС евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

Потърсихме г-жа Алиева Вели за коментар относно провелия се вчера дебат за актуалните въпроси в земеделието.

“Дебатът, който се проведе вчера в Европейския парламент, беше включен извънредно в дневния ред на ЕП заради протестите на производителите в Германия. Една голяма част от дебата разбира се и заради участието на големия брой колеги от Германия беше белязан от протестите. Другата част от дебата касаеше изпълнението на Зелената сделка и вносът от Украйна. Ние като евродепутати представихме на комисаря по земеделие доста голям брой проблеми, които надявам се в най-скоро време да намерят решения. Както знаете, предстои обновяването на регламента, който урежда вносът на селскостопански продукти от Украйна, предстои и междинна оценка на стратегическите планове, така че се надявам проблемите, които поставят от страна на земеделците да се решават един по един своевременно”, сподели в интервю за Агрозона евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

Еко-схемите: Повече изисквания, намалено компенсиране

“В първото предварително мнение, което Комисията е събрала от държавите членки по отношение на така наречените еко-схеми,  проличава един съществен проблем и това е сложността на изпълнение на еко схемите и голямата административна тежест и бюрокрация за земеделците. Със сигурност при междинната оценка на Стратегическите планове трябва да се взема предвид това. Трябва да се обърне внимание на тези проблеми като от една страна трябва да си намали административната тежест, а от друга страна наистина тези мерки и изискванията по тях да бъдат изпълними. Миналата година Комисията прие изключение от стандарт 8,  най-вероятно тази година няма да има такава дерогация, поне това съобщи еврокомисарят в пленарна зала, тъй като по предварително мнение Комисията е установила, че голяма част от фермерите не смятат, че тази дерогация е необходима,  но трябва да се обърне внимание на изискванията, защото те стават все повече и повече, а в същото време компенсирането намалява”, коментира още тя.

Вносът от Украйна – тарифни квоти и връщане на такси

“Говорител на Европейската комисия съобщи по-рано днес, че писмото, което България и още 5 държави изпратиха до ЕК, касаещо вноса от Украйна, е получено в Комисията и се оценява, предстои да видим становището, с което ще излезе Комисията. Разбира се, ние в Европейския парламент също ще обсъдим всякакви предложения и от страна на земеделците и от страна на държавите членки и националните власти, за да може да вземем най-доброто решение, защото очевидно влиянието на вноса от Украйна задълбочава още повече кризата на европейско ниво сред фермерите. В заключителното си изказване Войчоховски се фокусира именно върху вноса от Украйна, споделяйки идеята за въвеждане на тарифни квоти и за връщане на такси, когато зърното се изнася от Европейския съюз, тоест да се подпомага Украйна в износа извън Европейския съюз, а продукцията да не остава на Европейския пазар”, допълни още тя.

“За съжаление, съвсем очаквано, не получих отговор от комисаря по земеделие относно изравняването на директните плащания. Това не е за първи път и ще продължим да настояваме, защото това наистина е едно неравенство, което трябва да бъде изкоренено и да има изравняване на директните плащания”, сподели Алиева-Вели.

Какво е бъдещето на ОСП?

“Все повече колеги включително и аз обръщаме поглед към бъдещето на ОСП, защото след 65 години ОСП очевидно заради настоящата ситуация в момента тази политика не работи. Много важно е Европейската комисия, Европейския Парламент и Съвета на ЕС да реагираме адекватно, защото не може да настройваме земеделците срещу Европейския съюз. В момента се създава едно усещане, че Европейския съюз е срещу земеделците и все повече производители споделят това мнение. За съжаление това е опасна тенденция, която не бива да нараства, така че са нужни реформи със сигурност и ще видим тепърва какво предстои”, заключи Алиева-Вели.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА