Агрометеорологична прогноза: Топлите февруарски дни продължават

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Влагозапасите при обработваемите площи в еднометровия слой са от 70% до 90% от ППВ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от средноденонощни температури над биологичния минимум необходим за възобновяване и протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури.

В края на есенно-зимния период на влагонатрупване почвените влагозапаси при обработваемите площи в еднометровия слой са от 70% до 90% от ППВ (пределна полска влагоемност).

През периода при късно засетите посеви с пшеница и ечемик, изоставащи в развитието си ще се наблюдава фаза трети лист.

Фаза братене ще се наблюдава при посевите в Дунавската равнина и на отделни места в южните райони от страната – агростанции Бъзовец, Кнежа, Новачене, Николаево, Долни чифлик, Търговище, Силистра, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Кюстендил и Сандански.

При костилковите овощни видове ще протича набъбване на пъпките.

През повечето дни от периода с изключение на места в западните райони, където се прогнозират превалявания, условията ще са подходящи за провеждане на: почвообработки на полетата предвидени за засяване с пролетни култури; резитби и растителнозащитни пръскания при трайните насаждения; обследване на посевите с пшеница и ечемик за наличието и вредната дейност на обикновената полевка и ларвите на обикновения житен бегач.

Предвид възобновяването на вегетацията при зимните житни култури приоритетно трябва да се довършат мероприятията по подхранването на посевите с азотни торове.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА