Добрата цена за агнешкото от бутиковите овцеферми в Пернишко и тази година остава мираж. На пазара все още няма раздвижване. „В момента има затишие, все още липсва интерес. Може би още е рано, може би заради COVID. Миналата година цената беше 7 лв/кг живо тегло, толкова е и тази, но в магазините се повишава, а в ресторантите порцията достига 14 лв.“, коментира за agrozona.bg овцевъдът Александър Александров, който заедно със семейството си отглежда над 200 овце от породите Аваси и Лакон в стопанския двор на пернишкото село Горна Глоговица. Имат регистрация по наредба 26 и продават директно прясно и кисело овче и краве мляко, кашкавал и извара. Хората харесват истинското домашно кисело мляко, но предпочитат по-евтиното с примеси, защото не могат да си позволят по-добро, посочва стопанинът. Така и фермата е принудена да продава овчето мляко на местните мандри за 1,40 лв/л.
Тази година са си оставили около 50 овце за продажба по майските празници. „Хората избират по цената – някои нямат възможност, лъжат се от търговците.“, казва Александър. Заедно с брат си той отглежда агнетата в боксове, храни ги на свободна паша, без примеси, стартери и т.н. Месото е много крехко, отбелязва стопанинът, чиято ферма е включена в секцията БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО на сайта на земеделското министерство.
Към момента при него по списък са записани 10-ина души, мераклии за прясно агнешко по Великден и Гергьовден. „Надяваме се да продадем всичко директно, защото търговците не дават добра цена, но продават по-скъпо“, казва Александър Александров и допълва: „Моите клиенти са постоянни, познават ни от години. Доказал съм се през годините и имам приятели, които купуват от мен.“
Още по темата: