Африканската чума по свинете може да се задържи до шест месеца във водата според редица научни изследвания. Това заяви пред „Агрозона“ проф. Валентин Кацаров, Ръководител секция Свиневъдство в Тракийския университет. По повод информациите, че в Дунав са били хвърляни заразени трупове на животни или пък са загробвани в райони с близки подпочвени води, проф. Кацаров коментира, че е напълно възможно това да бъде предпоставка за разпространение на болестта.
„Има различни изследвания в какви среди колко издържа заразата. Например, във фекалната маса вирусът може да престои в границите до 10-14 дни. Чрез нея също е възможно да се разнесат причинителите на заболяването. Да не говорим за меса в прясно състояние, в замразена форма – там може да се стигне до месеци и години издържане на бактерията“.
Според проф. Валентин Кацаров голяма част от едрите животновъдни ферми имат и се снабдяват с вода от земни сондажи. Към момента най-застрашени са тези около румънската граница и Дунав. Там има струпване на промишлени свинекомплекси и голяма част от водата, която ползват както за технологични, така и за питейни нужди, идва от тези сондажи. Би могло да се очаква, че те ще бъдат най-застрашените в това отношение.
Качеството на водата за напояване обаче се следи, категоричен е професорът. Има длъжностни лица, които периодично взимат водни проби и изследват за необходимите стандарти. Следи се съдържанието на нитрити, нитрати. Има и стандарти, на които трябва да отговаря водата за свинефермите.
На въпрос дали е възможно по този начин болестта да е влязла у нас, проф. Валентин Кацаров бе категоричен, че причината вече е ясна и тя е замърсена храна.