Аромат на Великден: Традиционна рецепта с модерен привкус

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
5 Минути

Какво по- хубаво от аромата на прясно изпечен, домашен сладък хляб по Великден?

Днес ще ви предложим една много лесна рецепта, с която дори най- неопитните и начинаещи може да се справят успешно. Всички сме чували за дългото месене, което козунаците изискват, за да станат мекички и на конци. А удрянето на топката тесто в плота 100 пъти е равносилна на тежка тренировка за ръце. В днешното ни предложение обаче дори няма да се наложи да нацапате ръцете си, защото миксерът ще свърши работата вместо вас. За приготвянето на тестото ще са ви необходими изброените по-долу продукти, кухненски миксер, малко търпение и много любов.

Необходими продукти:

-550-600 г брашно (отделят се 50 г, който се добавят в края при необходимост)

-3 яйца

-170 г захар

-200 мл прясно мляко

-7 г суха ( или 20 г прясна) мая

-1-2 пак ванилена захар

-80 мл олио

-1 белтък за намазване

-сушени плодове и ядки- по желание

Начин на приготвяне:

За приготвянето на този козунак се подготвят 3 течни смеси.

Започваме от подготовката на маята, за която ще са ни необходими 10-15 минутки време, докато се активира. За целта затопляме на котлона необходимото количество прясно мляко, то трябва да е топло, но не и вряло. Отделяме около 50 мл от общото количество в една купичка и към него прибавяме 1 с.л. захар, пакетчето суха мая и 2 с.л. брашно. Разбъркваме хубаво сместа и я оставяме за 15на минути да „шупне.“ През това време подготвяме другите смеси.

Втората смес е яйчената. За нейното приготвяне ни трябват 3 броя цели яйца. Към тях прибавяме лимонени корички, ванилената захар и 40 мл от олиото.

Третата смес е млечната. За целта се хубаво се разбърква остатъка от топлото мляко със 150 грама захар, докато не се разтворят напълно кристалчетата.

Следващата стъпка е пресяването на брашното в голяма купа. Приготвяме миксера с приставките за тесто и започваме постепенно да прибавяме течните смеси. Първо се налива яйчената смес и се бърка докато брашното не абсорбира течността напълно. След това прибавяме и млечната смес, разбъркваме на средна степен. Последно се добавя вече активираната мая, която вече трябва да се е понадигнала като шапка. Всичко се разбива до получаване на еднородна смес. Постепенно се прибавя и остатъка от олиото- 40 мл. Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. Ако обаче е още течно, се прибавят 50-те грама, които първоначално сте отделили. Оформяме тестото на топка и покриваме купата с прозрачно домакинско фолио. Оставяме да втаса за 1 час. След това го изваждаме от купата и започваме да го разтягаме върху кухненския плот в правоъгълна форма, която след това захлупваме като квадрат. Отново се разстила и сгъва. Това се прави 10 пъти.

След това тестото отново се оформя на топка и се връща в купата за още 1 час да втаса. През това време то трябва да удвои обема си. След това го изваждаме отново от купата, разделяме тестото на 3 равни части за започваме да го оформяме във „фитили“ с дължина около 40-45 см. Междувременно докато ги оформяме, може да оваляме в тях сушени плодове и ядки по желание. Когато са готови ги нареждаме един до друг и ги съединяваме в началото. От там започваме да плетем обикновена плитка, както на коса. Когато козунакът вече е оплетен, подвиваме двата му края леко надолу и навътре, така че да изглеждат обли.

http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpabet_list=%D0%9A&id=1791&name=Kozunak-sas-stafidi-ot-Sandanski
Снимка: gotvetesmen.com

По ваше решение може да оставите козунака в този вид да втаса още веднъж за около 30 мин., ако искате да бъде по- пухкав, а може и да го изпечете веднага. Намазва се с белтък отгоре и се поръсва със захар, може да се наредят ядки и плодове, като се стараете да ги подпухнете леко в тестото, за да не изгорят. Пече се около 30-40 минути, в зависимост от фурната на 160 градуса с вентилатор или 170 градуса без вентилатор на първата решетка във фурната. Ако козунакът се зачерви много, а още не е добре изпечен добре отвътре, покрийте го с алуминиево фолио. След 25-тата минута може да проверявате с дървена клечка за готовност. Ако излиза суха, значи е добре изпечен, ако по нея остава тесто, то има нужда от още допичане. Оставете да се охлади за малко във фурната и след това се насладете на хубавия му вкус.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама