Изпечете Великденски козунак без много месене

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

Какво по- хубаво от аромата на прясно изпечен, домашен сладък хляб по Великден? Във време на пандемия, когато прекарваме достатъчно време вкъщи, спокойно можем да запретнем ръкави и да замесим едно хубаво тесто. Днес ще ви предложим една много лесна рецепта, с която дори най- неопитните и начинаещи може да се справят успешно. Всички сме чували за дългото месене, което козунаците изискват, за да станат мекички и на конци. А удрянето на топката тесто в плота 100 пъти е равносилна на тежка тренировка за ръце. В днешното ни предложение обаче дори няма да се наложи да нацапате ръцете си, защото миксерът ще свърши работата вместо вас. За приготвянето на тестото ще са ви необходими изброените по-долу продукти, кухненски миксер, малко търпение и много любов. А ако искате козунакът ви да е приготвен изцяло от български продукти, прочетете повече за кампания “Избирам 380”, насърчаваща избора на продукти с български произход.

Необходими продукти:

-550-600 г брашно (отделят се 50 г, който се добавят в края при необходимост)

-3 яйца

-170 г захар

-200 мл прясно мляко

-7 г суха ( или 20 г прясна) мая

-1-2 пак ванилена захар

-80 мл олио

-1 белтък за намазване

-сушени плодове и ядки- по желание

 

Начин на приготвяне:

За приготвянето на този козунак се подготвят 3 течни смеси.

Започваме от подготовката на маята, за която ще са ни необходими 10-15 минутки време, докато се активира. За целта затопляме на котлона необходимото количество прясно мляко, то трябва да е топло, но не и вряло. Отделяме около 50 мл от общото количество в една купичка и към него прибавяме 1 с.л. захар, пакетчето суха мая и 2 с.л. брашно. Разбъркваме хубаво сместа и я оставяме за 15на минути да „шупне.“ През това време подготвяме другите смеси.

Втората смес е яйчената. За нейното приготвяне ни трябват 3 броя цели яйца. Към тях прибавяме лимонени корички, ванилената захар и 40 мл от олиото.

Третата смес е млечната. За целта се хубаво се разбърква остатъка от топлото мляко със 150 грама захар, докато не се разтворят напълно кристалчетата.

Следващата стъпка е пресяването на брашното в голяма купа. Приготвяме миксера с приставките за тесто и започваме постепенно да прибавяме течните смеси. Първо се налива яйчената смес и се бърка докато брашното не абсорбира течността напълно. След това прибавяме и млечната смес, разбъркваме на средна степен. Последно се добавя вече активираната мая, която вече трябва да се е понадигнала като шапка. Всичко се разбива до получаване на еднородна смес. Постепенно се прибавя и остатъка от олиото- 40 мл. Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. Ако обаче е още течно, се прибавят 50-те грама, които първоначално сте отделили. Оформяме тестото на топка и покриваме купата с прозрачно домакинско фолио. Оставяме да втаса за 1 час. След това го изваждаме от купата и започваме да го разтягаме върху кухненския плот в правоъгълна форма, която след това захлупваме като квадрат. Отново се разстила и сгъва. Това се прави 10 пъти.

След това тестото отново се оформя на топка и се връща в купата за още 1 час да втаса. През това време то трябва да удвои обема си. След това го изваждаме отново от купата, разделяме тестото на 3 равни части за започваме да го оформяме във „фитили“ с дължина около 40-45 см. Междувременно докато ги оформяме, може да оваляме в тях сушени плодове и ядки по желание. Когато са готови ги нареждаме един до друг и ги съединяваме в началото. От там започваме да плетем обикновена плитка, както на коса. Когато козунакът вече е оплетен, подвиваме двата му края леко надолу и навътре, така че да изглеждат обли.

http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpabet_list=%D0%9A&id=1791&name=Kozunak-sas-stafidi-ot-Sandanski
Снимка: gotvetesmen.com

По ваше решение може да оставите козунака в този вид да втаса още веднъж за около 30 мин., ако искате да бъде по- пухкав, а може и да го изпечете веднага. Намазва се с белтък отгоре и се поръсва със захар, може да се наредят ядки и плодове, като се стараете да ги подпухнете леко в тестото, за да не изгорят. Пече се около 30-40 минути, в зависимост от фурната на 160 градуса с вентилатор или 170 градуса без вентилатор на първата решетка във фурната. Ако козунакът се зачерви много, а още не е добре изпечен добре отвътре, покрийте го с алуминиево фолио. След 25-тата минута може да проверявате с дървена клечка за готовност. Ако излиза суха, значи е добре изпечен, ако по нея остава тесто, то има нужда от още допичане. Оставете да се охлади за малко във фурната и след това се насладете на хубавия му вкус.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА