В село Долни Раковец, община Радомир през уикенда се проведе „Фестивал на чесъна“. Той се организира за втора поредна година. Селото стана известно като „Меката на чесъна“.
Семейството на кмета – Йоана Георгиева, участва в организацията на феста. Те също са производители на чесън. „Благодарение на децата ми, които започнаха да отглеждат чесън, аз се завърнах в България. Дълги години живеех и работех в чужбина“, разказа за БТА кметът на селото. През 2016 г. синът ѝ -Владимир Георгиев, започва да отглежда чесън, а след това и да ферментира по естествен начин черен чесън.
Припомняме, че процесът на стареене/зреене на черния чесън значително променя неговите физикохимични свойства, което води до по-висока концентрация на антиоксиданти. Подобреният му състав се свързва с множество ползи за здравето, включително противоракови и противовъзпалителни ефекти. Антиоксидантният капацитет на черния чесън се дължи преди всичко на обогатеното съдържание на феноли и флавоноиди, които са от съществено значение за борбата с вредните реактивни кислородни видове в организма.
Фестивалът на чесъна съчетава автентичния български дух, музиката и традиционната кухня.
Изпълнение на формация от каба гайди от Смолян „101 каба гайди” откри празника. Програмата продължи с фолклорни изпълнения. Шеф Станислав Иванов приготви сладки и солени рецепти с чесън. Състезание по плетене на чесън също прикова вниманието на посетителите. Производители от Пернишка област представиха продукцията си от плодове, зеленчуци, печива и напитки.
Снимки: „Здраве в скилидка“