Страните от Югоизточна Европа внасят все повече пресни плодове и зеленчуци

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
8 Минути

Различни страни в Югоизточна Европа внасят все повече пресни плодове и зеленчуци. Това са страни както в ЕС, така и извън него, от Чехия в северозападната част на региона до България на югоизток. Гърция и Украйна не са включени в този анализа на Fruit&Vegetable Facts .

Румъния е водещият вносител на пресни плодове и зеленчуци в този регион през изминалата година с количество от 1,23 милиона тона. Румънският внос на пресни плодове и зеленчуци продължава да нараства от година на година. Това не е така за Чешката република. През изминалата година Чехия е внесла 1,11 милиона тона пресни плодове и зеленчуци. След пика през 2015 г. и 2016 г. от 1,25 милиона тона, той непрекъснато намалява всяка следваща година. След тези две държави се нареждат редица страни, които внасят все повече пресни плодове и зеленчуци, а именно България, Словакия , Унгария , Словения , Сърбия и Хърватия. Нашата страна се нарежда на трето място след Румъния и Чехия по внос на плодове и зеленчуци, въпреки че има значително по-малко население и от двете страни. В страната ни са влезли 633 хил. тона пресни плодове и зеленчуци, а производството е било почти толкова – 636 хил. тона

След това има редица държави, които внасят скромни количества пресни плодове и зеленчуци, но показват растеж, а именно Молдова, Северна Македония и Албания. Босна също внася, но импортът не расте. Същото важи и за най-малкия вносител Черна гора.

Много малки държави
Румъния има най-много жители, почти 20 милиона. Следва Чехия с малко под 11 милиона жители. Унгария има почти 10 милиона, а Сърбия и България около 7 милиона. Има също 5,5 милиона словаци, 4 милиона хървати и 3,3 милиона босненци. Между 2 и 3 милиона са в Албания, Молдова, Словения и Северна Македония. Черна гора е най-малката, с 0,6 милиона жители. Косово има население от малко под 2 милиона, но са известни малко цифри, тъй като Косово не е признато от много страни.

Само Сърбия и Молдова изнасят значителни количества

Страните от Югоизточна Европа също изнасят пресни плодове и зеленчуци, но като цяло тези количества са по-малки от тези на вноса. Само Молдова и Северна Македония изнасят повече пресни плодове и зеленчуци, отколкото внасят. Сред страните в този регион Сърбия е водещият износител на пресни плодове и зеленчуци с количество от 0,35 милиона тона през 2021 г. Преди
това това беше над 0,4 милиона тона. Молдова е втора с количества от над 0,3 милиона тона. Северна Македония представлява малко под 0,3 милиона тона годишно. Следват Словения с 0,25 млн. тона и Унгария с 0,2 млн. тона. Другите страни изнасят още по-малко.

Румъния има голямо производство на зеленчуци
Румъния е страна с доста големи производители на зеленчуци и плодове. Производството на зеленчуци, изкл. промишленият продукт възлиза на почти 2 милиона тона. Зелето и доматите за свежия пазар са най-важни за съседите. След това следват лука, чушките и морковите. Унгария произвежда годишно почти 1,2 милиона тона зеленчуци. Сред отглежданите продукти най-важни са грахът, чушките и морковите. Албанското производство на зеленчуци е около 0,7 милиона тона. Най-важни са краставиците, лукът и чушките/чушките. Производството на сръбски зеленчуци е около 650 000 тона, като най-голямо е производството на зеле, чушките и доматите за пресен пазар. Българската зеленчукова реколта е над 400 000 тона, като най-голям обем има при доматите за свежа консумация. Производството на Чешката република е сравнително скромно – 260 000 тона. Лукът, морковите и зелето са най-важни в Чехия.

Румъния и Сърбия отглеждат много плодове

Румъния с над 2 милиона тона и Сърбия с над 1 милион тона са основните производители на плодове в региона. В Румъния се отглеждат предимно ябълки и дини. В Сърбия основно ябълки. Молдова, Унгария и Албания получават около 500 до 600 000 тона плодове. В Молдова се отглеждат предимно ябълки. Същото прави и Унгария, но освен това тази страна произвежда и много дини. Последният продукт е особено голям в Албания. В тази страна се отглеждат и цитрусови плодове. Цитрусите са популярни и в Хърватия. Нидерландия изнася основно за Чешката република, но има ръст и в други страни. И за Нидерландия, и за Белгия Чехия е най-важният пазар за продажби в Югоизточна Европа. Холандия е изнесла 236, 000 тона пресни плодове и зеленчуци за Чешката република миналата година, вкл. реекспорт. През 2018 и 2019 г. беше повече. Белгийският износ за Чешката република миналата година, над 100 000 тона, беше по-малък в сравнение с предходните години, когато често възлизаше на около 140 000 тона.

Нидерландия (ре)експортира около 150 000 тона пресни плодове и зеленчуци за Румъния годишно. Унгария и Словакия получават от 50 до 60 000 тона годишно от тази държава. Миналата година страната е изнесла 38 000 тона за Хърватия, 25 000 тона за Сърбия, 20 000 тона за България и 16 000 тона за Словения. Много реекспорти се извършват по-специално от Холандия. Това се отнася, наред с други и за бананите. В страните от ЕС от Южна Европа бананите се внасят много и от Белгия, Германия и Франция. Други продукти, които често се изнасят от Холандия за Югоизточна Европа, са лук, домати, моркови, портокали, круши, целина, ананаси, авокадо, сладки картофи, зеле, грейпфрути, чушки и лимони.

Турция е основният доставчик и продължава да расте
Турция е най-важният доставчик за страните от Югоизточна Европа, като вносът от Турция продължава да нараства всяка година. Турските продукти се внасят основно в Румъния и България. Турция също е важен доставчик на Сърбия. Германия е вторият доставчик, но там ръстът спира. Гърция е третият доставчик. Вносът от тази страна винаги се е увеличавал, но миналата година имаше лек спад. Румъния, България и Унгария внасят много гръцки продукти. Холандия и Испания са другите основни доставчици. Вносът от Холандия достигна връх през 2019 г., докато вносът от Испания продължава да расте. Както за Холандия, така и за Испания, Чешката република е най-важният пазар за продажби в региона. Испания също доставя много за Словакия и Унгария. Следват Полша и Италия. От двете страни в Югоизточна Европа се внасят все по-малко пресни плодове и зеленчуци. Полският продукт е голям, особено в Румъния и в по-малка степен в Словакия. Италия отново е голям вносител в Чешката република, а също и в Словения и Хърватия.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА