С ¼ се е увеличил вносът на краставици, продаваме родните зад граница

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Правим все по-голям реекспорт на чужди плодове

С близо 25% се е увеличи вносът на краставици, отчитат предварителните данни на НСИ за януари – ноември 2021 г. Това се равнява на ръст от 6 хил. тона, обобщават от земеделското министерство. И при чушките има ръст, там той е с 20% или около 5,5 хил. тона. Общото количество на внесените за периода зеленчуци се равнява на 275,1 хил. тона пресни зеленчуци и 336 хил. тона пресни плодове, което есъответно с 11,3% и 5,5% повече спрямо същия период на 2020 г.

Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-големите доставки на домати (с 10,6 хил. тона или 13,3%), краставици (с 6 хил. тона или 24,4%) и пиперки (с 5,5 хил. тона или 20,1%). Съществено по-висок е и импортът на марули, патладжани, зеле, гъби и тикви – с между 7,4% и 25,3%. От друга страна, вносът на моркови и репи спада със 7,2% (1,2 хил. тона).

Над половината от целия внос на пресни плодове за единадесетте месеца на 2021 г се формира от цитрусови плодове и банани – общо 173,3 хил. тона, със 7,3% повече на годишна база. Сред останалите по-значими плодове, доставките на грозде, пъпеши, череши, дини, круши, ягоди и черупкови плодове нарастват в границите от 2,2% (грозде) до 33,8% (черупкови плодове), докато при прасковите, ябълките, кайсиите и сливите е налице намаление от 9,9% (праскови) до 63,8% (сливи).

Общият износ на пресни зеленчуци за периода януари – ноември 2021 г. надхвърля с 23,6% отчетения по същото време на 2020 г., възлизайки на 50,2 хил. тона. При експорта на пресни плодове също се наблюдава повишение – с 6,3%, до 46,3 хил. тона.

Основен принос за увеличението на износа на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати – с 5 хил. тона (64,1%) и краставици – с 3,6 хил. тона (29,8%). Значително повече са и изнесените количества гъби, картофи, пиперки, зеле, патладжани, тикви и лукови зеленчуци – от 18,3% при гъбите до 80,5% при луковите зеленчуци. Същевременно, експортът на бобови зеленчуци (основно грах) и сладка царевица се свива респективно с 43,1% и 45,1%.

Голяма част от регистрирания износ на пресни плодове за единадесетте месеца на 2021 г. представлява реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. основно цитрусови плодове. Износът на кайсии, ягоди и сливи нараства с между 60% и 95,5% на годишна база, а този на праскови, пъпеши и грозде – в рамките на 5% – 22,3%.

По-сериозно намаление е налице при експорта на дини (с 25%), череши (с 31,5%) и ябълки (със 73,5%).

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама