С розово масло ще обезпечават кредити на преработвателите на гюл

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

От 3,7 % тръгва лихвата за кредити на розопреработвателите, ББР дава до 1 млн. лева

Министърът на земеделието Иван Иванов и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, както и изпълнителните директори на Българска банка за развитие Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев представиха на събитие в Министерството на земеделието нов кредитен продукт в подкрепа на розопреработвателите в страната, разработен от Българската банка за развитие (ББР).

Внасяне на ликвидност в цялостната система на розопреработвателите

“Разработихме този нов продукт в съвместен диалог с банката и бизнеса с идеята да разрешим част от проблемите на заетите в този сектор”, заяви изп. директор на ББР Цанко Арабаджиев.

“Продуктът, който представяме е насочен към розопреработвателите и цели да внесе ликвидност в цялостната система на розопреработвателите и да подпомогне сектора в един момент, когато те изпитват определено ликвидни затруднения”, коментира Владимир Георгиев, изп. директор на ББР.

“Предлагаме кредитна линия между 100 хил. и 1 млн. лв за период от 3 г., което означава, че те могат да засеят не само реколта 22-23, но и реколта 23-24 г. Предвидените лихви са от 3,7 % нагоре, в зависимост от рейтинга на съответния кредитополучател и от обезпечението, което освен розово масло, могат да бъдат и други”, заяви още Георгиев.

“Основният елемент на тази програма е фактът , че ние приемаме за обезпечение розовото масло, което се произвежда в момента, като по този начин, залагайки първите партиди розово масло, преработвателят може да финансира следващите си стъпки и да приключи реколтата успешно”, допълни изп. директор на ББР.

Основна роля в проекта ще има Институтът за изследване и сертификация

“Институтът за изследване и сертификация ще участва в процеса като представител на държавната структура за определяне на качеството и съхранението на обезпечението. По този начин ние влизаме в ролята само на трето лице, не държател на самия продукт, а държавният орган, институтът, гарантира качеството и количеството на обезпечението”, коментира още Георгиев.

Горният таван на този продукт е 20 млн. лева

“Това като ликвидност е напълно достатъчно за целия сектор. С около 20 млн. лв. биха могли да се произведат почти целия обем от розово масло в България. Надяваме се розопреработвателите да се удовлетворени от количеството на ресурса”, заключи той.


Вижте още:

Българската банка за развитие разработи нов кредитен продукт в подкрепа на розопреработвателите

 

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА