Вижте как да торите 12 от най-обичаните зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
8 Минути

Ето с какви натурални торове можете да дадете добър старт на културите

Торенето е много важна операция, която подпомага изхранването на културните растения, настанени в градината ви. Чрез внасянето на допълнителни вещества вие си гарантирате богата реколта, почвата се поддържа в относително балансирано състояние и зеленчуците могат да бъдат полезни и с доказани вкусови качества. Много важно е да помните, че торенето на растенията се прави само след обилно поливане. В противен случай можете да изгорите корените на засадените в почвата стръкове.

Домати

Доматите се торят 7-10 дни след засаждането в почвата с разтвор на комбиниран минерален тор (1 с.л. на 10 л вода) или разтворете в кофа вода 25 г азотен, 40 г фосфорени 15 г калиев тор. На всеки храст трябва да осигурите по 500-700 мл от разтвора.

След 2 седмици трябва да повторите торонете. Залейте 500 г кравешки тор с 10 л вода и полейте с получения разтвор всички растения, като осигурявате на всяко по 500 мл от течността.

В началото на разпукване на втората цветна чепка проведете третото торене: 200 мл птичи тор, 1 с.л. двоен суперфосфат и 1 ч.л. калиев сулфат се разреждат в 10 л вода. Всяко растение се полива с по 1 л от течността.

В периода на разпукване на третата цветна чепка в 10 л вода се разтварят 1 с.л. работен разтвор на натриев хумат и 1 с.л. комбиниран минерален тор. На 1 квадрат площ се използват по 5 л от хранителния състав.

 

Краставици

За пръв път растенията се торят в началото на цъфтежа (по 1 ч.л. калиев сулфат, урея и суперфосфат, а също така и 1 с.л. натриев хумат на 10 л вода).

Второто подхранване на краставиците се прави преди началото на плододаването, като се използва 1 с.л. птичи тор и 1 с.л. комбиниран минерален тор на 10 л вода. За всеки квадрат площ трябва да осигурите по 5 л от разтвора.

Чушки и патладжани

10-15 дни след засаждането на културите навън трябва да проведете първото торене с 40-50 г суперфосфат, 10 г амониева селитра и 15-20 г калиева сол на 10 л вода. Разходът на тора е по 500 мл на растение.

20 дни след първото торене направете второ, като увеличите дозата на фосфорните и калиевите торове (60-100 г суперфосфат, 30-40 г калиева сол и 10 г амониева селитра). Разходът на разтвора е същия – 500 мл на всеки стрък.

 

Картофи

Първият път подхранете картофите в самото начало на бутонизацията (преди разрохкване или загърляне). На всеки храст се изразходват по 10-12 г комбиниран тор или се приготвя смес от моноторове (3-6 г суперфосфат, 3-4 г калиев хлорид или калиев сулфат и 2-3 г урея или амониева селитра). Просто разсипете торовете в междуредията, като оставите 5-6 см до стеблата на картофите, и закопайте в почвата.

Втори път храстите трябва да се наторят в началото на цъфтежа (30 г калиев сулфат на 10 л вода, такъв разтвор е достатъчен за 10 квадрата площ).

 

Моркови

През първата половина на лятото морковите се торят два пъти с комбиниран минерален тор при норма 1 с.л. препарат на 10 л вода. За първи път растенията се торят месец след появата на стръкове, като се използват 5 л разтвор на тора на 1 квадрат. За втори път торете 15-20 дни след първото торене. Но сега дозата на разтвора се увеличава до 7-8 л на 1 квадрат площ.

Цвекло

Първото наторяване на цвеклото се прави, когато размерът на кореноплодите достигне големината на орех. За тази цел в 10 л вода се разтварят 1 с.л. комбиниран минерален тор  и 1 с.л. растителна пепел. Такова количество е достатъчно за обработката на 1 квадрат площ.

Второто торене се провежда 10 дни след първото, като се разтварят 500 мл кравешки тор и 2 с.л. комбиниран минерален тор в 10 л вода. Разходът на тора е 5-6 л на 1 квадрат.

 

Зеле

Тази култура обикновено се тори три пъти за сезон:

– 7-10 дни след засаждане на постоянно място;

– 2-3 седмици след първото торене;

– 2-3 седмици след второто торене.

За всеки вид зеле съставите и нормите за внасяне на торовете могат съществено да се отличават. За най-познатото – белокочанното зеле първото торене се прави от 2 с.л. амониева селитра на 10 л вода, като този разтвор стига за 5-6 растения. За втори път разтворете 500 мл кравешки тор на 10 л вода, като осигурите по 500 мл течност на растение. Третото торене се прави от 500 мл кравешки тор или друга органика, ½ с.л. калиев монофосфат и 1 с.л. суперфосфат на 10 л вода. Нормата за всяко растение е по 1-1,5 л.

 

Лук

Първият път растенията се торят, когато перата достигнат височина от 8-10 см. Използват се 1 с.л. кравешки тор и 1 с.л. урея на 10 л вода. Нормата е 2-3 л на 1 квадрат площ.

Второто торене се провежда 12-15 дни след първото, като се сипват 2 с.л. комбиниран минерален тор на 10 л вода. На всеки квадрат обаче този път се доставят по 5 л от разтвора.

отглеждане, тиквички, Agrozona.bg

Тиквички и патисони

Първият път тиквичките и патисоните се торят преди началото на цъфтежа (500 мл кравешки тор и 1 с.л. комбиниран минерален тор на 10 л вода), разхождайки на един храст по 1 л хранителен разтвор.

Вторият път торене се прави по време на цъфтежа (3 с.л. дървесна пепел се сипват в кофа вода, като можете да добавите и фосфорно-калиеви торове, като намалите препоръчваната доза в инструкцията два пъти).

Третото торене се прави, когато започне образуването на плодове, като се използват 3 с.л. комбиниран тор на 10 л вода, разходвайки по 1 л разтвор на всяко растение.

 

Тикви

Тиквите се подхранват по време на цъфтежа веднъж на 2 седмици със смес от кравешки тор и комбиниран минерален тор (1 л кравешки тор и 2 с.л. комбиниран тор на 10 л вода), използвайки по около 8 л хранителна смес на храст.

Тиквата се отзовава добре и на листното торене с урея (15 г на 10 л вода) и суперфосфат (40 г на 10 л вода).

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама