Д-р Румен Караманов: Заради АЧС в Германия и пандемията цените на живите прасета се сринаха

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Според него наличието на заден двор за отглеждане на прасета силно застрашава промишленото свиневъдство

„Регистрирането на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в Германия, а и КОВИД кризата се отразиха неблагоприятно на цените на свинското месо у нас”, каза в интервю за предаването „Агрозона” по радио Фокус д-р Румен Караманов от бизнесгрупа „Аякс”. „В Германия имаше заложени обеми на животни, които бяха предназначени за трети страни, като Китай, но след регистриране на заболяването АЧС Германия беше затворена и този обем трябваше по някакъв начин да се реализира. Това силно срина цените на пазара на територията на целия ЕС. България също е потърпевша от тази ситуация и цените много силно се редуцираха – горе-долу с 1 лев на живо тегло от това, което беше преди няколко месеца”, допълни той. Д-р Караманов сподели, че заради навлизането на КОВИД в големите кланици в Белгия, Германия пък се е наложило затварянето им, което допълнително е затруднило реализирането на животните и цените са поели надолу.

Според д-р Румен Караманов около Коледа се очаква да се засили търсенето на свинско месо и цената не би трябвало да върви нагоре, а да се редуцира. Той допълни, че цените не се определят у нас и то от производителите на живи животни, а от европейския пазар. Българското производство обаче не може да заводоли търсенето на месо у нас, а само 30-40% от него.

Обстановката с АЧС в страната не е много променена спрямо края на 2019 г, комментира още експертът. „Няма засегнати промишлени свинекоплекси, както се случи в началото на 2020 г. Това най-вече се дължи на добрата биосигурност, която всички индустриални свинеферми направиха за превенция срещу заболяването АЧС. Иначе по отношение на разпространение на вируса на територията на България, то има го и е публична тайна, че дивата популация свине много рязко се редуцира и в момента има оплаквания и от ловни дружинки, че няма изобщо дива свиня.”, допълни още д-р Караманов.

Според него наличието на заден двор за отглеждане на прасета силно застрашава промишленото свиневъдство. „Нямам нищо против наличието на прасета в задния двор, но поради създалата се вече ситуация с АЧС това създава предпоставки за поддръжане на вируса на територията на страната, което е заплаха за промишления сектор. Има два ангажимента – единият е на бизнеса, който се занимава със свиневъдство. Техните задължения са да направят всичко възмможно срещу навлизането на вируса на територията на тези ферми, да изградят необходимите по отношение на биосигурността системи. Другият е ангажимент на държавата. Тя трябва да предпази разпространението на вируса на територията на страната и да не може да влезе на територията на промишления сектор”, каза още д-р Румен Караманов.

„Към момента обаче държавата не изпълнява ангажиментите си по отношение на предпазване на разпространението на територията на страната. Не е нормално да се дава възможност за регисриране на т.нар. лични стопанства без да отговарят на изискванията за биосигурност, а след това да се пишат предписания, които да се изпълняват, а дали ще се изпълнят или не!?”. Според Караманов другият проблем е упражняването на контрол по отношение на изпълнението н тези предписания. „БАБХ няма този капацитет от ветеринарни лекари, които да упражняват контрола върху изпълението на тези ангажименти. Те не са само на БАБХ, тук антажимент има и местната власт. Има ли някои кмет, който да е упражнил контрол върху животните, които се гледат на територията на населеното място, което той управлява. Тоза застрашава свиневъдството у нас и към момента няма интерес за увеличаване на обемите му”, допълни още д-р Румен Караманов.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА