Родната селекция семена отново излиза на пазара

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

В Института по растителни генетични ресурси в Садово могат да предложат качествен посевен материал

„Българските сортове пшеница, резултат на родната селекция,  в момента са подложени на сериозна инвазия от страна на вносните”, казва доц. д-р Златина Ур, ръководител на отдел „Селекционно-генетичен и сортоподдържане” в Института по растителни генетични ресурси “К. Малков”- Садово. „В страната навлизат сортове от западната селекция – френски, австрийски и други, които привличат българските стопани с различни бонуси, но дали тези сортове са адаптирани към нашите условия?”, коментира още доц. Ур. Според специалиста, метеорологичните условия в страната, особено през настоящата година показаха, че те не са достатъчно адаптирани. „Голяма част от площите в Североизточна и Югоизточна България бяха компрометирани поради липса на същинска зима, проявите на която бяха в началото на активна вегетация на културата и  изразено пролетно засушаване. Някои  фермери бяха принудени да разорат площите си с пшеница или ще претърпят сериозни икономически щети.”, допълва тя. JRC MARS Bulletin на европейската комисия предвиди по-ниски добиви в сравнение с петгодишен период назад. Специалистите от НИХМ пък отдавна алармират, че климатичните промени са вече в ход и това явление ще е все по-често срещано в нашата страна, допълва специалистът от ИРГР-Садово.

 

Родните сортове се завръщат

Това налага да се създаде нова сортова структура в стопанствата, в която място да заемат и българските сортове, категорична е доц. Златина Ур.

Родните сортове пшеница са най-подходящи за българското земеделие, казват специалистите. Качествата им са признати в световен мащаб и са по-успешни от създадените в страните-лидери в зърнопрозводството като Украйна, Русия, Турция, Португалия  и др. Тяхното основно предимство е в това, че създадени при променящите условия, характерни за България. При тези условия е провеждан селекционния процес. Той е воден първо по добив и после по технологични качества, по сухо- и студоустойчивост и устойчивост на икономически важни болести т.е те са преминали на тест поне от 10 години, обясняват от ИРГР – Садово. Въз основа на това е създадена технология за тяхното отглеждане, с която се запознава всеки стопанин, който предпочете българската селекция.  Тя е съобразена със сортова им специфика. Последни сортове на ИРГР-Садово са както с висок потенциал на продуктивност, така и с доказана устойчивост, коментира доц. Златина Ур.

 

Новите попълнения

Сред новите разработки е сортът „Николай”, който има добра устойчивост на полягане и уронване и има висока устойчивост на ръжди, сортът „Никибо” пък е ран и се характеризира със средна устойчивост на ръжда, и толератнтост към брашнеста мана. „Гизда” е сорт, който е пластичен и не е взискателен към условията на отглеждане. За пет години от него  е получен с 16% по-висок добив на зърно от това на стандарта сорт Садово 1, казва специалистът от Института в Садово. „Гинра” съчетава висока продуктивност и устойчивост на болести, подходящ е за отглеждане в цялата страна при балансирано хранене. Заради уникалните си свойства сортът „Надита” пък може да намали себестойността на продукцията и така да доведе до по-добри икономически резултати за фермерите. Най-важното иновативно предимство на сорт „Сашец” е съчетанието на високо качество и добър потенциал за добив, както  и ефективното използване на азота за формиране на единица продукция, което води до добри добиви и високи икономически резултати, допълва доц. Златина Ур.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама