За първи път 6 мерки са отворени в подкрепа на сектора
Госпожо Кръстева, какви схеми и мерки предоставя фондът за подпомагане на грозде и винопроизводителите през 2020 г.?
Тази година е по-различна от всички досегашни периоди от присъединяването ни към Европейския съюз до момента. Това е така, защото за първи път предлагаме много голямо и разнообразно подпомагане на лозаро-винарския сектор. Като се започне от добре познатите мерки, които винаги са част от обхвата на подпомагане от страна на държавата и се завърши с кризисните мерки, които бяха въведени на ниво ЕС и на ниво държава членка. Първата мярка, която отворихме през 2020 г. беше „Популяризиране в трети държави“. Това е мярка, която е прилагана вече в предишната Национална програма за подпомагане на сектора. В рамките на последния прием постъпиха три проектни предложения, които са още в административна обработка. За тях е заявено изпълнение в рамките на до три години, тъй като проектите за популяризиране са по-големи.
Не са ли твърде малко три проекта при тази силна необходимост да популяризираме виното си?
В предходния програмен период по тази мярка има подадени 4 проекта. Става дума за големи организации. Те включват в себе си определен брой винопроизводители, които са имали интерес с общи усилия да работят за имиджовото израстване на европейското вино и в частност на българското. Веднага искам да уточня, че в тези 4 проекта са включени 28 винопроизводители. Бюджетът, който се залага за популяризиране на вината в трети страни е в размер на 3,9 млн. лева на година.
Коя е най-атрактивната мярка в Лозаро-винарската програма?
Мярката, която безспорно е лидер в подпомагането, е „Преструктуриране и конверсия на лозя“. Тя е избрана още в първата ни програма (2008- 2013) и оттогава се прилага ежегодно. За 2020 г. е определен бюджет в размер на около 17 милиона лева. За следващите 3 години са предвидени приблизително по 30 милиона лева на година за тази мярка.
За „Инвестиции в предприятията“ – една изключително навременна и необходима мярка – за 2020 финансова година определеният бюджет беше в размер на 25,5 милиона лева. За следващите 3 години има по 16,6 млн. лева годишно. За застраховане на реколтата бюджетът е в размер на по 1,9 млн. лева за година за целия период.
Едната кризисна мярка е „Събиране на реколтата на зелено“. При нея заделените средства са 2,5 млн. лева. По другата кризисна мярка – „Съхранение на вино“ за 2020 г. бюджетът е 5 млн. лева. За целия период финансирането на програмата е в размер на 262 млн. лева.
Какво е изпълнението по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозя“?
„Преструктуриране и конверсия на лозя“ е мярка с доказала се през годините жизнеспособност и определено подпомага необходимите инвестиции в лозарското стопанство. Това е предпочитана мярка не само у нас, но и във всички страни, които имат потенциал в сектора. Не случайно е избрана още в първата ни програма. Тогава са подпомогнати 427 проекта за инвестиции в лозарските стопанства. За тях е изплатено европейско финансиране в размер на 125,5 млн. лева за дейности, извършени върху площ от 10 330 хектара. Инвестициите са свързани с презасаждане, което може да включва презасаждане с промяна на местоположението или на винения сорт, както и подобряване техниките на управление.
По време на втората програма за България са подпомогнати 498 проекта за преструктуриране и конверсия на стойност 203 млн. лева. В този период площите са малко по-големи – 18 447 хектара.
Настоящата програма стартира с финансовата 2019 г., в която по преструктуриране и конверсия има одобрени 118 проекта. Те са за инвестиции на стойност 30 млн. лева, като сумата включва и собственото участие на производителите на грозде и вино. От тези средства европейското финансиране, което е в размер на 75%, възлиза на 23 млн. лева, като проектите се изплащат и в момента. За 2020 г. приемът приключи съвсем наскоро и в неговите рамки са подадени 67 проекта. Планираните инвестиции на база на тези проекти са приблизително за 21 млн. лева, от които европейското участие ще бъде по-съществено – около 19 млн. лева. Важно да се знае е, че тази година имаме до 90% европейско финансиране. В резултат на необичайната икономическа ситуация на пазара, както и кризата, която се получи вследствие на пандемията от COVID 19, Европейска комисия взе решение за по-голямо съфинансиране. Разбира се, случаят е много специфичен и никой не е прогнозирал негативното му въздействие, но на европейско ниво се реагира бързо, като се приеха определени дерогации от съществуващите правила на финансиране.
Има ли интерес към мярката „Инвестиции в предприятията“?
Мярката „Инвестиции в предприятията“ е изключително необходима за развитието на лозаро-винарския бранш. Прилагането ѝ започна през изминалата финансова 2019 г. За първи път с Националната програма 2019-2023 година е въведена възможността да се подпомогнат инвестиционни проекти, които целят модернизиране на избите. Има голям интерес към мярката, тя е чакана от винарския бранш. За миналата година са подписани 44 договора, като общата инвестиция на сключените договори в размер на 31,363 млн. лева, от които подпомагането е в размер на 15,680 млн. лева. За одобрените проекти европейското финансиране е в размер на 50%. Сравнителният анализ с приема от 2020 г. сочи, че отново имаме увеличение на съфинансирането от Европейски съюз, от което ще се възползват всички държави членки.
45 са подадените проекти през 2020 г. за инвестиции в размер на 41 млн. лева, като за първи път се предоставя възможността и за извършване на строително-монтажни работи от страна на производителите на вино. Финансирането за всички проекти от приема 2020 г. ще бъде в един по-голям процент, достигайки до 70% от реално извършените разходи. Това отново е в отговор на неблагоприятни последици от пандемията и необходимостта да се подпомогнат винопроизводителите в този момент.
За какво могат да бъдат инвестиционните проекти, които се подават по тази мярка?
През 2019 г., когато за първи път се дава възможност да бъдат подпомагани инвестициите в предприятия, подпомагането беше насочено към закупуването на различни активи и съоръжения, които да обезпечат целия процес на производството на вино като придобиването на дъбови бъчви, гроздоронкачки и гроздомелачки, различни бокс-палети, пакетиращи и етикетиращи машини, различни ферментатори и машини за миене на бутилки и други допустими активи.
През настоящия прием за 2020 г. производителите на вино вече имат възможност да кандидатстват за строително-монтажни дейности, свързани с изграждането, пристрояването, реконструкцията на съществуващи изби и на помещения. Всичко това цели да се модернизира процесът на производство и да се подобри конкурентоспособността на произведения краен продукт, както и да се създадат предпоставки за увеличаване на пазарния дял на съответния винопроизводител на местния и на външните пазари.
Инвестиционната мярка е жизненоважна за винарските предприятия и всеки успешен проект ще доведе до добавена стойност в бранша. Рано е обаче да се прави анализ по отношение на инвестициите, тъй като пандемията страшно много промени ситуацията. Всички тези затворени граници затрудниха достигането до пазари, както и възможностите за промоции и износ. Стартът като начало е добър и се надявам след отваряне на възможността за строително-монтажни работи, интересът да се продължи, което ще измерим през следващите 3 години.
Какви са данните за сключените договори по мярката „Застраховане на реколтата”?
Мярката за застраховане на реколтата беше отворена два месеца – от началото на май до края на юни, като всеки един от гроздопроизводителите, който е направил своята застраховка, можеше да се възползва и за възстановяване на част от направените разходи. 31 са сключените договори по мярката, а изплатената субсидия е в размер на 204 000 лева.
Колко средства са разпределени по проекти по извънредните мерки „Събиране на реколтата на зелено” и „Кризисно съхранение на вино”?
За първи път у нас се прилага мярката за събиране на реколта на зелено. Целта е да успее да противодейства на дисбаланса на пазара. За 2020 г. има 18 бенефициента по нея, сключени са договорите и е изплатена субсидия в размер на 1,489 млн. лева. Тази мярка изисква сериозни проверки на място и те са факт.
Другата кризисна мярка е насочена към съхранението на вино. Това е мярка, чието прилагане беше разрешено на ниво ЕС пак заради кризата. При нея е характерно, че използването на тази възможност е от 4 май до 20 септември. По този начин винопроизводителите могат да бъдат облекчени в максимална степен и подпомогнати с оглед минимизиране на негативните последствия от невъзможността да реализират в този период своята готова продукция. В рамките на допустимия период количествата, заявени за съхранение, са 202 000 хектолитра. Финансовата помощ в размер приблизително на 2,9 млн. лева ще се изплати до края на финансовата година.
С какво се отличава 2020 г. за подпомагането на лозарския сектор, ако трябва да обобщите?
Два са ключовите момента за 2020 г. – голямото портфолио от мерки и негативния ефект на COVID пандемията. За първи път 6 мерки са отворени в подкрепа на лозаро-винарския бранш. Съфинансирането от еврофондовете е в увеличен размер, изцяло заради COVID кризата, като се отнася за всички сключени договори за периода 4 май – 15 октомври 2020 г. Целта е да се противодейства максимално и своевременно на негативните последици. Мобилизирахме нашите усилия, за да отворим и втори прием за инвестиции в предприятията, който е целеви само за авансово плащане по инвестиционни проекти. Приоритет е да можем да договорим средствата до края на финансовата година, за да могат бенефициентите по мярката да се възползват от увеличения размер на европейско съфинансиране.
Целта е чрез европейското подпомагане всяко едно стопанство, всеки един производител от бранша да мобилизира в максимална степен своя капитал, ресурс, компетентност и талант, за да може чрез съответния проект да даде тласък напред за развитие на бизнеса си. По този начин браншът се развива като цяло, получава възможност да подобри пазарните си позиции и имиджа си, може да осигури по-висок стандарт на живот на заетите в него.
Интервюто със зам. изпълнителният директор на ДФЗ Евдокия Кръстева е публикувано в октомврийския брой на списание Агрозона, чийто основна тема е състоянието на лозаро-винарския бранш.