Стопаните в Монтана искат най-много прасета в задния двор

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Броят на стопаните, които искат да заселят личните си стопанства с прасета, е най-голям в област Монтана – 692, съобщиха специално за „Агрозона” от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Следват областите Бургас – 452, област Стара Загора – 420 и област Благоевград – 413 заявления.

Към последната седмица на месец юли 2020 година са постъпили общо 5 271 заявления за регистрация на животновъдни обекти тип лично стопанство, допълват от агенцията.

В личните стопанства в България се допуска отглеждането на животни с цел добив на суровини и храни за лична консумация. Съгласно Наредба № 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти в личното стопанство е позволено отглеждането на до три броя прасета за угояване, различни от свине майки и некастрирани нерези.

Обектите за отглеждане на животни за лични нужди подлежат на задължителна регистрация, която се извършва от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), на чиято територия се намират. Процедурата за регистриране на нов животновъден обект – лично стопанство, е описана в чл. 137, ал 11 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). В началото на 2020 година беше извършена промяна в закона, с която беше въведен облекчен режим за регистрация за този тип обекти. Стопаните подават заявление по образец до кмета на населеното място, който от своя страна ги подава към ОДБХ.

За да бъдат регистрирани в ОДБХ, личните стопанства трябва да отговарят на следните изисквания – да имат обособено място за отглеждане на животните, което е оградено по начин, непозволяващ достъпа на други животни, и е осигурена защита от гризачи. Това обособено място, използваните съоръжения и инвентар, трябва да са изградени от материали и по начин, позволяващ цялостно и ефективно почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация. Площта за отглеждане на едно животно е не по-малко от 1 кв. м. Достъпът, влизането на лицата до мястото за отглеждане на прасета за угояване и излизането се осъществяват с работно облекло и обувки след преминаване през място за дезинфекция. Необходимо е осигуряването на място за предварително съхранение и обеззаразяване на тор, съобразено с броя на отглежданите животни, за не по-малко от 40 дни, а в нитратно уязвимите зони за не по-малко от 6 месеца.

Стопаните, чиито обекти са пострадали във връзка с АЧС и са получили средства за дезинфекция през 2019 г., могат да населят стопанствата си след изтичане на срока, посочен в подписаните от тях декларации, напомнят от БАБХ. В зона от 10 км около индустриални свинеферми населването на свине ще се извършва след 01.09.2020 г.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА