Световният глад се увеличава пета поредна година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

Два милиарда души нямат достъп до питателна храна

 

Броят на недохранените хора в света се е увеличил с над 60 милиона души от 2014 г. насам, а страните по света продължават да се борят с множество форми на недохранване. Това се посочва в доклад, чиито автори са анализатори от пет агенции на ООН, съобщават от сайта globalagriculture.

Почти 1 на всеки 10 души е хронично недохранен

Според доклада озаглавен „Състоянието на продоволствената сигурност и храненето в света“, приблизително 687,8 милиона души или почти един на всеки десет души са хронично недохранени през 2019 г., спрямо 678,1 милиона през предходната година. Това е петото поредно увеличение. Ако тенденцията се запази, броят на недохранените хора до 2030 г. ще надхвърли 840 милиона, дори и без да се вземат в предвид отрицателните ефекти, които COVID-19 ще има.

В докладът се посочва, че пандемията COVID-19 може да спомогне за увеличаване на общия брой недохранени в света до 132 милиона през 2020 г. Това означава, че светът не е на път да постигне втората цел за устойчиво развитие , която се състои в това да се прекратят всички форми на глад и недохранване до 2030 г. „Отвъд глада, все по-голям брой хора трябваше да намалят количеството и качеството на храната, която консумират “, пишат ръководителите на Организацията на ООН за храни и земеделие (ФАО), Международния фонд за развитие на земеделието, УНИЦЕФ, Световната програма за храните и Световната здравна организация в съвместното си предговор към доклада.

През 2019 г. 746 милиона души са били изправени пред сериозна хранителна несигурност, а над 1,25 милиарда души са изпитали хранителна несигурност в умерени нива

„Тази ситуация може да се влоши, ако не действаме незабавно и смело“, предупреждават агенциите на ООН в предговора.

Най-много са гладуващите в Азия, но цифрата се разширява най-бързо в Африка. Приблизително 55,4% от хората с подхранване или 381,1 милиона души живеят в Азия, предимно в Южна Азия, следвана от Африка с 250,3 милиона (36,4%) и Латинска Америка и Карибите с 47,7 милиона (6,9%).
Ако настоящите тенденции се запазят, разпределението на глада в света може да се промени съществено, превръщайки Африка в региона с най-голям брой недохранени през 2030 г.
До 2030 г. Африка може да бъде дом на 433 милиона недохранени хора, следвана от Азия с 329 милиона. Нараства не само броят на недохранените хора, но и делът на недохранените хора в общото население.
Разпространението на недохранването се увеличава от 8,6% през 2014 г. на 8,9% от световното население през 2019 г. Африка остава региона с най-висок дял (19,1% от общото население).
Ситуацията е особено тревожна в Източна Африка, където повече от една четвърт от населението (27,2%) е недохранено, а в Средна Африка, която включва държави като Чад и Конго, 29,8% от населението е недохранено. В Азия са засегнати 8,3% от населението, докато делът е 7,4% в Латинска Америка и Карибите.

Здравословните храни са недостижими за по- бедните

Докладът също така въвежда нов анализ на цената и достъпността на здравословните диети по целия свят. Според доклада, разходите за здравословна диета, която например включва консумацията на поне 400 g плодове и зеленчуци на ден, надвишава международната линия на бедност (установена на 1,90 долара паритет на покупателната способност (ПЧП) на човек на ден ), което го прави недостъпно за бедните. Цената на дори най-скъпата здравословна диета е в пет пъти по-висока от цената на пълнене на стомаха само с нишесте.
Богатите на хранителни вещества млечни продукти, плодове, зеленчуци и храни, богати на протеини (растителни и животински) са най-скъпите хранителни групи в световен мащаб. Последните оценки са, че изумителните 3 милиарда души или повече не могат да си позволят здравословна диета. В Африка на юг от Сахара и Южна Азия това е 57% от населението.

Глад в положение на свръхпроизводство и храната вместо лекарства

Нито един регион, дори Северна Америка и Европа, не са пощадени „Недопустимо е, че в свят, който произвежда достатъчно храна, за да изхрани цялото си население, повече от 1,5 милиарда души не могат да си позволят меню, което осигурява хранителни вещества от основна необходимост, а над 3 милиарда души не могат да си позволят дори най-евтината здравословна храна. Хората без достъп до здравословни диети живеят във всички региони на света,това означава сме изправени пред глобален проблем, който засяга всички нас “, пишат агенциите на ООН.

В доклада се твърди, че здравословното хранене в глобален мащаб също би довело до огромни спестявания. Подобна промяна би позволила почти изцяло да се компенсират разходите за здраве, свързани с нездравословни диети, които се очаква да достигнат 1,3 трилиона щатски долара през 2030 г .; докато свързаните с диетата социални разходи за емисии на парникови газове, оценени на 1,7 трилиона долара, могат да бъдат намалени с до три четвърти. (AB)

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА