За първите три месеца на 2020 г. изкупеното сурово мляко в ЕС-27 нараства с 3%. Средната изкупна цена на кравето мляко през април отбелязва намаление от 0,5% на месечна база. Това се казва в анализ на Института за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
В доклада се посочва, че цената на суровото мляко на Спот пазара Лоди в Италия се възстановява до 0,34 евро на литър към края на май в резултат на възстановяването на дейността на италианските млекопреработватели.
За първото тримесечие на 2020 г. има ръст при производството на всички основни млечни продукти в Съюза – сухо мляко (9,9%), кондензирано мляко (3,5%), прясно мляко (3,4%), масло (3,2%), сирена (2,6%), намаление се наблюдава само при сметаната (-0,8%).
2,9% повече изкупено мляко в САЩ
Изкупеното мляко в САЩ за първото тримесечие нараства с 2,9%. В последните две седмици в САЩ се наблюдава значително покачване при цените на сирене Чедър (+48%), масло (+29%) и сухо обезмаслено мляко (+21%).
В момента ЕС е по-конкурентен като цени спрямо САЩ и Океания при масло, сухо обезмаслено мляко и сирене Чедър, посочват анализаторите.
Ефекти на пазара на сухо мляко
Предприетите мерки на ЕК за подпомагане частно складиране в сектора на млякото заради КОВИД-19 доведоха до спиране ценовия спад при сухото мляко, след 10% спад само за 2 месеца.
Производството на сурово мляко в ЕС през 2019 година е приблизително 155 млн.т, а заедно с Обединеното Кралство възлиза на около 15 млн.т. Това представлява ръст с 3% в сравнение с 2015 година, а общото световно производство достига 523 млн.т. или почти 7% ръст в сравнение с 2015 година, по данни на USDA.
10% по-високи цени от 2010 г. насам
Средногодишните цени на суровото мляко в ЕС за периода 2010-2019 г са около 0,33 евро/л, а в предходното десетилетие 2001-2010г. – 0,3 евро/л, показващ 10% покачване на ценовите равнища. Отчита се ръст в производството, ръст и в изкупните цени заради нарасналото потребление и увеличаващите се разходи за производство.
Според доклад на Робобанк степента и продължителността на въздействие на кризата върху пазарите на млечни продукти ще варира според страната, продуктовия микс и зависимостта от износа. За САЩ се очаква свиване на доставките на мляко между 3% и 7% през второто тримесечие, за да се възстанови балансът между търсене и предлагане. Социалната изолация стимулира потребителите да се насочат към основни млечни продукти, водейки до обръщане на тренда или спад при потреблението на категориите пресни млека и сирена.