Традициите на Благовещение

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

 

Голям пролетен празник е Благовец. Посветен е на библейската притча как Св. Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че ще зачене и роди Божия Син, Спасителят на човечеството. Според народния фолклор на този ден всеки трябва да бъде сит и да носи желязна пара в джоба, за да има желязно здраве и пълен джоб с пари през годината. Около този ден пристигат от южните земи прелетните птици, щъркели, лястовици, кукувицата.

На празничната трапеза слагат риба и обреден хляб. За първи път през този ден се вари коприва, лапад, или киселец, за да се „прелее“ новата кръв от земята в човека.  Сутрин рано, момчета и момичета отиват в гората да берат дрян за здраве. Пеят весели, жизнерадостни песни. Всеки гледа пръв да глътне пъпка не разпъпил дрян за здраве. Закичват всяка пътна врата и кошара.

Характерен обичай в Трънско е месенето на прясна питка от млади момичета, на които предстои да се задомят. Смята се, че щом започне за пръв път да меси на Благовести хляба, животът й ще бъде сладък  и хубав. На Благовец се дупчат ушите на момиченцата. Вярва се, че на този ден продупчването е по-безболезнено и по-бързо заздравяват раните. Затова се препоръчва на този ден да се насрочват операции или други интервенции, за да заздравеят бързо и човекът скоро да оздравее. На полето се сеят пипер и сади лук, за да не люти. Мъжете засаждат нови овощни дръвчета, за да дават сладки плодове.

На този ден се почиства основно къщата и двора, събира се сметта и се пали, за да изгори всичко лошо, трупано през зимата. Момчетата прескачат огньовете, за да не ги хапят змии през лятото и да са здрави. Още в зори домакинята забърква кал и я лепва на пътната врата, за да „замаже“ очите на змията-домошарка да не вижда и не хапе обитателите на дома. Жените не шият и не режат с нож или ножица. Не се бърка в шкафове и долапи, за да не срещнат змия през годината. На някои места се думка по бакърен съд и силно се казва: „Бягайте змии и гущери, че Благовец ще ви затисне!“ Младите момичета за първи път замесват своя първи хляб, намазват го с мед и го раздават на роднини, съседи и познати за здраве през цялата година.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама