Здравецът убива бактерии и микроби

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

Можете да го приложите и вътрешно, и външно, но с внимание

Известни са около 300 вида здравец, които са разпространени в умерената зона на Северното полукълбо. Представляват едногодишни и многогодишни коренищни, тревисти растения. Стеблата им достигат 40-60 см височина, странично разклонени. Листата са лопатовидни или длановидно разсечени. Цветовете са единични, разпределени по един или два, в пазви, понякога са събрани в съцветия.

Здравецът предпочита да расте на места, където царят сянка, влага и умерени температури. Болшинството видове са със средна потребност от влага. За нормалния си растеж, обилното и продължително цъфтене се нуждаят от рохкави дренирани плодородни почви. Здравецът расте добре на кисели, слабокисели и неутрални терени. При правилни грижи лехата с растението се разраства бързо, плътните храсти възпрепятстват развитието на плевели. Добре е да почиствате терена от треви от ранна пролет до появата на листа. В това време почвата се разрохква и в нея се внасят разпръснато комплексни минерални торове. Здравецът реагира добре и на добавянето на дървесна пепел. Поливането е важно през лятото, а след увяхването цветовете трябва да се почистват своевременно. През есента видовете здравец с незимуващи листа трябва да се подрежат и да се покрият с компост, а тези със зимуващи не се нуждаят от подобна процедура.

 

Експериментът

Преди години учени от провеждат със здравец следните опити: на повърхността на листата капват течност с милиони стафилококови бактерии. След три часа повечето от бактериите умират. Изследванията се задълбочават. Учените поставят здравеца в кутия. На разстояние 0,5 м от листата слагат пластини, на които капят течност с микроби. След шест часа в съседство със здравеца всички микроби загиват. Оказва се, че здравецът отделя във въздуха бактерицидни вещества, които убиват микробите. Затова растението все по-често се използва за производството на препарати с бактерицидни свойства. За лечебни цели се използват листата и корените на здравеца. От химическите вещества, намиращи се в растението, могат да се отделят: танини, смола, скорбяла, пектин, танинова киселина, захар и др. Препаратите със здравец имат стягащо действие, предотвратяват отделянето на течности, забавят усвояването на желязо и други елементи. Освен това се използват за гаргара на устата и гърлото при фарингит, повишават съсирваемостта на кръвта, намаляват кръвотечението от носа, лекуват стомашни и чревни кръвоизливи и кръвотечения в устната кухина. В миналото здравецът се е използвал при фрактури и за лечение на ракови заболявания, както и против диария.

Здравецът е полезен за хората, страдащи от неврастения, безсъние, хипертония, сърдечни заболявания и стомашно-чревни заболявания. Особено благотворно действа на болните от хроничен гастрит.

Присъствието на здравец в помещението подобрява състоянието на тези, които страдат от заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

Здравецът е добър антисептик, противовъзпалително средство.

 

Бори отит

Ако откъснете и размачкате с пръстите си листа от здравец, вие можете да ги сложите в ухото при отит – възпалението ще намалее и болката ще спре. Народната медицина предлага да се използват свежи листа от здравец за компреси, лечебни настойки и обезболяващи средства. Добре е да се подържи в устата листенце здравец при зъбобол.

Внимание! Малките деца в никакъв случай не трябва да слагат здравеца в устата си, приложението може да е само външно!

 

Лекува настинка

Болните от радикулит или остеохондроза се препоръчва да правят компреси със смляни листа от здравец, наложени на болното място за цяла нощ. Ако се сложи листо от здравец на китката на ръката, може да се нормализира кръвното налягане.

При започване на простуда или при запушване на носа се капе сок от листата и цветовете на здравеца по три къпки в ноздра. За през нощта палците на краката се обвиват в листа от здравец в 3-4 слоя, отгоре се превързват с бинт и се обуват чорапи.

 

При разстроен стомах

Имате ли диария, то можете да си направите подходяща настойка от здравец. Смесвате 3 с. л. каша от свежи листа и цветове се заливат с медицински спирт 100 г. Престоява 3 денонощия на тъмно в затворен съд. Слагат се по 20 капки в супена лъжица с вода и се пие сутрин на гладно и вечер преди сън.

При парализа на лицев нерв стайният здравец се използва за компреси, апликации, приема се вътрешно и във вид на масло за втриване в засегнатите мускули.

Настойка при паралич: 3 супени лъжици наситнени свежи листа се заливат с 100 мл спирт. Престоява 3 денонощия на тъмно и се приема по 20 капки в лъжица вода сутрин на гладно и вечер преди сън.

 

Силен е и срещу катаракта

При наскоро поставена диагноза катаракта може да се спре развитието на болестта, като се капят по 1-2 капки от сока на листата и цветовете на здравеца в ъгълчетата на очите.

Масло от здравец: една чаша кашица от свежи листа и цветове от здравец се слагат в стъклен съд, заливат се с половин чаша неразреден медицински спирт. Съдът се поставя на слънчево място за две седмици. След това се отваря и се пълни догоре със зехтин или слънчогледово масло. Капака се затваря и пак се оставя на слънце за две седмици. Най-накрая маслото се отцежда.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА