Вредят ли растителните масла на здравето?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

През последния век консумацията на растителни масла рязко се е увеличила. Повечето здравни специалисти ги смятат за здравословни, но те могат да причинят и здравословни проблеми. Техните ефекти върху здравето варират в зависимост от това какви мастни киселини съдържат, от какви растения са извлечени и как се обработват.

Какви са те и как се правят?

Хранителните масла, извлечени от растенията, обикновено са известни като растителни масла. В допълнение към използването им в готвенето и печенето, те се намират в преработени храни, включително салатни дресинги, майонеза и бисквитки. Те включват соево масло, слънчогледово масло, зехтин и кокосово масло. Рафинираните растителни масла не са били налични до 20-ти век, когато технологията за тяхното извличане става достъпна. Потребителите предпочитат маслата, които се произвеждат чрез смачкване или пресоване на растения или семена, отколкото тези, произведени с използване на химикали.

Потреблението се е увеличило драстично

През миналия век консумацията на растителни масла се увеличава за сметка на други мазнини като маслото. Те често са етикетирани като „здравословни за сърцето“ и се препоръчват като алтернатива на източници на наситени мазнини, като масло, свинска мас и лой. Причината растителните масла да се смятат за здравословни за сърцето е, че проучванията последователно свързват полиненаситените мазнини с намаления риск от сърдечни проблеми, в сравнение с наситените мазнини. Въпреки потенциалните им ползи за здравето, някои учени се притесняват за количествата, които консумират хората. Тези опасения се отнасят най-вече за масла, които съдържат много омега-6 мазнини.

Може да искате да избягвате растителни масла с високо съдържание на омега-6

Важно е да се отбележи, че не всички растителни масла са вредни за вашето здраве. Например, кокосовото масло и зехтинът са отличен избор. Учените предполагат, че твърде много омега-6 в сравнение с омега-3 може да допринесе за хронично възпаление. То е основен фактор за някои от най-често срещаните западни заболявания, като сърдечни заболявания, рак, диабет и артрит. Наблюдателните проучвания също свързват високия прием на омега-6 мазнини с повишен риск от затлъстяване, сърдечни заболявания, артрит и възпалителни заболявания на червата. Масла, богати на омега- 6: соево масло, масло от рапица, царевично олио, слънчогледово олио, фъстъчено масло, сусамово масло, масло от оризови трици и др.

И омега-6, и омега-3 мастните киселини са основни мастни киселини, което означава, че имате нужда от тях в диетата си, защото тялото ви не може да ги произвежда само. По време на еволюцията хората получават омега-3 и омега-6 в определено съотношение. Здравословният прием се изчислява в съотношение около 1: 1. Въпреки това, през миналия век в западния хранителен режим, то се е изместило драстично и може да достигне до 20: 1.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама