Производителите на праскови в Сливенско през фалит заради хладилна база

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Гърците свалят цените, градините са ударени от слани и градушки

8000 лв. на месец плаща сдружението „Българска праскова“ за наем и електричество на 100 кв. м площ в държавната хладилна база в Сливен, оплака се пред „Агрозона“ председателят на организацията Коста Петров. След като управлението на базата преминава от аграрното министерство в икономическото, цената на услугата за производителите на праскови се превръща в непосилно бреме. „Цените са в пъти увеличени. Сега е безумно скъпо. По-добре да изхвърлим всичко, отколкото да работим“, категоричен бе той. Наемът на 1 кв. м е  12 лв. „Питаме Министерство на икономиката подкрепя ли средния и дребния бизнес? Подкрепя ли земеделските производители с тези цени? Това са изключително високи цени. Искаме среща с министъра, за да преговорим това нещо“, категоричен е Петров. Сдружението ползва базата реално от средата на май до средата на октомври, но в разгара на беритбения сезон те са получили подобна сметка за съхранение. В района няма нето един спечелен проект по мярка 4.1 за хладилните камери и сортировъчна техника и в следващите 5 години няма да има прием на проекти по тази мярка, допълни производителят.

Към момента производството на праскови е под натиска на много фактори. Първо, годината ще е по-слаба поне наполовина спрямо нормална година, казва Коста Петров. В добрите сезони от дърветата могат да бъдат събрани по 1,5-2,5 тона плодове. „По поречието на Тунджа има градина, които са пропаднали на 100% заради сланите, които попариха насажденията. Градушките също нанесоха щети, като щетите на места достигат до 20-30%. С реализацията също имаме проблеми“, допълни Петков. В момента гръцките производители наводняват родния пазар с евтини плодове след като загубиха позициите си на руския пазар, оплакват се стопаните. Пътят на българската праскова до магазина също е труден, тъй като големите вериги се съобразяват с нивата на цени на гръцката продукция и не могат да дадат нужните средства на българските производители. Компотната гръцка праскова се продава на 23 евроцента, а 30 евроцента е стойността на десертната. „С транспортните разходи във Варна – Бургас прасковата от Гърция пристига на 60-70 стотинки“, обяснява Коста Петров. За сравнение цената на българската десертна праскова варира от 50 стотинки до 1 лев в зависимост от сорта и качеството й. Компотната праскова се търгува по 55 стотинки да килограм, което за момента е сравнително добре, коментира Петров. Фабриките в Пловдив и Карнобат все още се възползват от българското производство. Гърците обаче завземат и румънския пазар, който е традиционно място за реализиране на българска продукция.

Сдружението „Българска праскова“ обединява няколко десетки производителя на ароматния плод, които обработват около 2500 дка с насажденията.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА