Изтребват всички овце и кози в още три ямболски села

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни ще бъде направено в три села в Ямболска област – Крайново, Странджа и Шарково. Това става ясно от заповедта на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Крайното решение се взема заради възникналите огнища на болестта чума по дребните преживни животни в тези села.

Собствениците на убитите животни ще бъдат обезщетени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове.

Определена е три километрова предпазна зона около селата Шарково, Крайново и Странджа. В десет километровия обхват пък ще има наблюдавана зона около огнищата попадат девет села от община Болярово и две от община Средец, Бургаска област.

Забранява се търговията, придвижването и транспорта на дребни преживни животни с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от Централното управление на БАБХ.
Не е позволено също така организирането на пазара и изложби на овце и кози. Освен това е суровото мляко от общините Болярово, Елхово, Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево. Млечните продукти, произведени с такава суровина се разпространяват само на територията на същите общини. Млякото и млечните продукти са с идентификационна маркировка с форма диамант, с цел недопускане на разпространението им извън посочените общини. Месото, добито от кози и овце в този регион също трябва да се разпространява само в посочените общини.

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА