Нова мода в козунаците – суроватка вместо мляко, палмова мазнина заменя маслото

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути
В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители, съобщават от “Активни потребители”. Изводът е направен в резултат на проучване, обхванало 16 марки козунаци избрани на случаен принцип.
Преди 6 години изследване на „Активни потребители“ установи наличие на синтетични жълти багрила в козунаците, придаващи „апетитен“ цвят на продуктите вместо яйцата.
“За тазгодишния Великден ние се връщаме към темата за качеството на козунаците и проверяваме съставките на празничните храни. Повтаряме и тестовете за наличие на жълти бои за да разберем дали производителите продължават да използват тази спорна „иновация“ в иначе често рекламираните като „домашни“ и по „бабина рецепта“ козунаци. В проучването са включени 16 марки козунаци. Закупени са от различни търговски вериги и от „Женския“ пазар в София. Основната информация е извлечена от етикетите на продуктите, т.е. от написаното от самите производителите. Анализите за съдържание на синтетични жълти багрила са направени в лаборатория.”, съобщава Богомил Николов, председател на асоциацията.
От 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Това е нарушение на националното и европейското законодателство. Марката е закупена от големи търговски вериги, които би трябвало много добре да познават изискванията, които пренебрегват. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.
Пести се дори от евтините заместители
Козунаците се правят от няколко евтини и широко разпространени суровини. Въпреки това повечето производители някак си са успели да спестят дори от тях, съобщават от потребителската асоциация. Шампион по пестеливост е козунакът с претенциозното наименование „Гранд Козунак“. При тази марка производителят е спестил и мляко и яйца или друг техен заместител. За съжаление не е пропуснал множество други добавки и химикали.

Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците. Това е заместване на млякото с един по-същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Рецептите забъркани със заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се за сметка на качеството.

По 6 добавени Е-та в козунак

Нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.

“В изследването от преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки. Същият тест беше направен и сега. Резултатът – не е намерен татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци.”, става ясно още от думите на Николов. Оказва се, че производителите са минали на каротин, естествен оцветител, който е по приемлив от синтетичните бои, но ситуацията показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.

Изводите

Резултатите от нашето проучване показват, че качеството е последна грижа на производителите на индустриалните продукти. Техните „козунаци“ имитират сполучливо външния вид и вкуса на домашните, но са много далеч от тях спрямо вложените суровини и технология на приготвяне. Съчетаването на множество официално разрешени за употреба заместители и добавени химикали в индустриалните рецепти води до получаване на продукти с непредсказуеми  качества, особено по отношение на здравословните ефекти, предупреждават от “Активни потребители”.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА