Пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на „модерни“, индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими. Особено смущаващо е добавянето на суроватка в козунаците. Това е заместване на млякото с един по-същество отпадъчен продукт, притежаващ свойства много различни от оригинала. Рецептите забъркани със заместителите позволяват да се намали себестойността на продукта, разбира се за сметка на качеството.
По 6 добавени Е-та в козунак
Нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.
“В изследването от преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки. Същият тест беше направен и сега. Резултатът – не е намерен татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци.”, става ясно още от думите на Николов. Оказва се, че производителите са минали на каротин, естествен оцветител, който е по приемлив от синтетичните бои, но ситуацията показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.
Изводите
Резултатите от нашето проучване показват, че качеството е последна грижа на производителите на индустриалните продукти. Техните „козунаци“ имитират сполучливо външния вид и вкуса на домашните, но са много далеч от тях спрямо вложените суровини и технология на приготвяне. Съчетаването на множество официално разрешени за употреба заместители и добавени химикали в индустриалните рецепти води до получаване на продукти с непредсказуеми качества, особено по отношение на здравословните ефекти, предупреждават от “Активни потребители”.