Европа в битка с ултра-преработените храни

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Съществува пряка връзка между яденето на ултра-преработена храна и нивото на затлъстяване при възрастните, твърдят изследователи. Привлекателните опаковки и дългият срок на годност ги правят търсени. Освен това те са  предназначени за консумация навсякъде и по всяко време. Именно те допринасят за разширяването на талията в Европа. Учени от Университета в Сан Паоло, провежда експеримент в 19 европейски страни.

 „Връзката между консумацията на преработените храни и затлъстяването е в съответствие с  хранителния профил на тези храни“, пише Карлос Аугусто Монтейро от Универитетът в Сан Паоло. Използвайки национални проучвания, доклади и статии, експертите оценяват затлъстяването в Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Норвегия, Португалия, Словакия, Испания и Великобритания.

След обобщение на всички събрани данни, резултатите сочат: 7,1% във Франция, 8,2% в Италия. В Германия 46,2% от храните са ултра-преработени, ето защо и немците се нареждат сред първите места в света по затлъстяване.

„Резултатите засилват нуждата от адекватни действия и сериозно замисляне на това какво се случва. Трябва хората да бъдат насърчавани да се хранят с възможно най-малко преработена храна“, пишат авторите.

След изследванията се появиха и страни  с „аномалии“. Португалия и Гърция са с най-ниско ниво на ултра-преработени храни, но пък населението им е сред най-затлъстялото.

„Затлъстяването се определя от много фактори, не само от нивото на консумация на вредни храни“, казва Монтейро. Учените считат за здравословна диетата, в която се ядат храни, които не са обработвани. Преработени храни като хляб, сирене, и др. можем да ги хапваме, като допълнение на минимално преработените.

Според класификацията, изработена от Монтейро, храните могат да се класифицират в 4 групи:

  1. Непреработени или минимално преработени храни – включва както пресни, сушени и замразени плодове и зеленчуци; царевично брашно, пшенично, ръжено, яйца, прясно или замразено месо. Риба и мляко също.
  2. Преработени кулинарни съставки: захар, масла, мазнини, сол и други вещества, извлечени от природата или от храни.
  3. Преработени храни, като консервирани зеленчуци, плодови сокове и сиропи, осолено месо и риба, сирене и прясно приготвен хляб.
  4. Ултра-преработени храни са: безалкохолни напитки, пакетирани закуски, масово произведение опаковани хлябове, месо – като хапки , също и готови супи, замразени пици или полуготови спагети.

Четете още: 7 трика за ограничаване на емоционалното хранене

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама