Учени от държавния университет в Орегон създадоха водоустойчива опаковка, която може да се консумира и удължава годността на продуктите с мокра повърхност като месо, сирене, плодове и зеленчуци. тя предпазва от намокряне, но не предотвратява гниенето на продукта.
На текстура и външен вид опаковката е подобна на найлон, но може да се яде и е направена от две естествени субстанции – хитозан и целулозни нановлакна. Първата субстанция е произведена от черупки на раци, а втората е извлечена от дървесна каша.
Резултатите са публикувани в научния журнал Наука и технологии за храните.
Екипът от учени начело с проф. Джанин Джао има опит в експериментите с опаковки на храни от десетилетия. Занимават се с това, защото проблемът е сериозен за хранителната индустрия. През 2004 г. същият екип разработи хитозаново-лизозимна обвивка, а през 2009 г. обвивка за риба, съставена от хитозан и рибено масло. През 2013 г. от лабораторията излезе още едно изобретение – обвивка от натрошено грозде.