Луфата – да я изядеш или да си изтъркаш гърба

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Луфата е удивително растение, което едновременно може да се използва за различни цели в дома, като се започне от банята, където тя е идеална екологична гъба, мине се през тенджерите в кухнята и се завърши с изготвянето на дизайнерски лампи. луфа обща

Луфата е едногодишно стелещо се растение от сем. Тиквови. Обича топлина, влага и светлина, необходима и е богата почва и обилно торене. Отглеждат се 2 културни вида – цилиндрична и ръбеста луфа. Растението има добре развита коренова система, стъблата са влачещи се, дълги до няколко метра. Плодовете на цилиндричната луфа са гладки и естествено удължени. Дълги са средно около 40 см и са дебели около 10 см. Плодовете на ръбестата луфа са конусовидни, с 10 надлъжни ребра и по-дребни – дълги около 25 см. Плодовете съдържат тритерпеноиди, а семената – около 20 на сто масло.

луфа растениеУ нас луфата се засява се в началото на май в гнезда на разстояние метър на метър и половина. На дълбочина 2-3 см се слагат по 3-4 семена. През вегетацията се правят няколко окопавания, подхранвания и 3 – 4 поливки. Лу­фа­та обича топлината и се развива добре на 25-30 градуса. Трябва да се засява слънчево място, за­щи­те­но от сил­ни вет­ро­ве. Необходимо е на растенията да се осигури опора, това може да са колове, високи 2,5 м. Когато растенията достигнат дължина 30-40 см, се завързват за коловете. Върховете на стъблата се прищипват при дължина на растенията 2-3 м. В противен случай те може да се издължат на височина 3-4 метра. На всяко растение се оставят по 10-12 плода за изхранване.луфа белене

След като узреят, плодовете на луфата изкуфяват, остава само кората, твърдите жилки вътре и семената. Плодът се пуска за 10 минути в кипяща вода и след това трябва да се обели.  Готовата гъба се измива добре, изсушава се и се реже на парчета. Така само за едно лято може да си осигурите екологични гъби за цяла година и дори да правите оригинални подаръци. Смята се, че гъбата от луфа е ефикасно средство за борба с целулита.

Младите, неузрели плодове стават за консумация, подобно на тиквичките. Твърдите влакна стават не само за гъби за баня, но се използват също така за направата на дюшеци, изтривалки и дори за дизайнерски предмети в дома.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама