Община Банско подема кампания за насърчаване на производството на зеленчуци и месни продукти от банскалии, с които да се захранват нуждите на туристическия бранш в зимния курорт. Това обяви кметът на общината Георги Икономов. По думите му целта е да се гарантира пазар на стоките местно производство. Качеството ще бъде контролирано от общината съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград. Самата продукция пък ще е на по-приемлива цена, тъй като няма да се начисляват транспортни разходи. “Не е едно и също стоката да идва от цех в Банско и от фирма в София”, коментира Георги Икономов цитиран от “Стандарт”.
В момента кметството готви проект за хидромелиоративна система за земеделски площи.
„Не приемам липсата на каквито и да е производства в хранителната промишленост – няма фирма, която да прави бански колбаси, няма мандра, няма хлебопекарна. Общината ще стимулира всяко бизнес начинание в тази посока. Защото пазарът само в града за храни е огромен и със сигурност подобно предприятие ще е на печалба”, категоричен е градоначалникът.
Екипът на общината и туристическият бранш работят и за създаването и налагането на марка „Уникално Банско”. Тя ще се дава на заведения, в които обзавеждането е в бански стил, сервитьорите са с традиционни носии, слуша се народна музика от този край, предлагат се бански гозби и специалитети – за да знаят туристите къде могат да усетят истинския дух на Банско.