5,2% ръст на брутната добавена стойност в земеделието през 2014 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

МС одобри Аграрния доклад за 2015 г

Балансираното развитие в аграрния отрасъл и приоритизирането на интензивните сектори ще бъдат едни от основните цели на Министерството на земеделието и храните през 2016 година, сочи одобреният от Министерски съвет Аграрен доклад за 2015 година, съобщават от пресцентъра на МС. Секторите животновъдство, зеленчукопроизводство, трайни насаждения и биологично производство ще продължават да бъдат подпомагани чрез използване на възможностите по Първи стълб на Общата селскостопанска политика и чрез мерките на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. С директните плащания и ПРСР ще бъдат подпомогнати и младите и дребни земеделски стопани за увеличаване на производството и навлизането им на пазара като целта е да се увеличат и доходите в сектор „Земеделие”.

Улесняването на достъпа на земеделските производители до пазарите също е приоритет, ще се стимулират късите вериги за доставки на храни. За подобряване на пазарните позиции чрез европейско и национално финансиране ще бъде подпомагано и създаването на групи и организации на производители, посочват от МС. Освен мярката за общините в Програмата, местното развитие на селските райони ще се подпомага и чрез прилагането на подхода „Водено от общностите местно развитие (ЛИДЕР).

Според статистическите данни в Аграрния доклад брутната добавена стойност, създадена в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство” през 2014 г., е 3,722 млрд. лв., което е с 5,2% повече в реално изражение спрямо предходната година. Според предварителни данни, през първите две тримесечия на 2015 г. този показател нараства с 5,1% и с 2,8% спрямо съответните тримесечия на предходната година.

През миналата година износът на селскостопански стоки намалява с 9% спрямо 2013 г. При вноса се отчита леко увеличение с 1,4%. Въпреки това търговско салдо в аграрната търговия на страната остава положително и запазва високите си нива от предходните години – 1,6 млрд. щатски долара. По предварителни данни през първото полугодие на 2015 г. салдото в търговията с аграрни стоки нараства с 29% на годишна база до 346,8 млн. долара. Докладът сочи, че водещи групи продукти в структурата на селскостопанския износ на страната както през 2014 г., така и през първите шест месеца на 2015 г., остават житни растения, маслодайни семена, тютюн и тютюневи изделия.

Данните показват още, че по схемите за директни плащания и националните доплащания за 2014 г. (без мерките от Ос 2 на ПРСР) към края на май 2015 г. са оторизирани средства в размер на 1,440 млрд. лева. Към края на 2014 г. общо договорените публични средства по ПРСР 2007-2013 г. са в размер на 6,464 млрд. лв. (104,3% от бюджета на Програмата). Общо извършените плащания по ПРСР възлизат на близо 4,666 млрд. лв. (75,3% от бюджета), от които 4,429 млрд. лв. – към крайни бенефициенти, и 236,8 млн. лв. – по схемата за гаранционен фонд.

През 2014 г. са отпуснати близо 192 млн. лева под формата на държавни помощи, в т. ч. 98,5 млн. лева са изплатени по схеми за държавни помощи от ДФ „Земеделие”, 50,4 млн. лева – чрез преотстъпване на корпоративен данък с цел инвестиции в земеделските стопанства, и 43,1 млн. лева – по схема за намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство, чрез система от ваучери за гориво.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА