Учени: Реформата на ОСП не може да запази биоразнообразието

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

Европейският съюз се е провалил в намерението да направи Общата селскостопанска политика (ОСП) по-зелена. Това е основният извод в научна статия озаглавена „Реформата на земеделието на ЕС не успя да защити биоразнообразието“, публикувана в журнала Science, съобщава BBC News. Според авторите на статията новата ОСП има толкова много изключения от „зелените мерки“, че те се отнасят до 88% от фермерите в ЕС и се прилагат на площ, която заема около 48% от общата земеделска земя в ЕС.

Според учените ОСП, която струва на ЕС 363 млрд. евро (по 490 евро на домакинство на година), всъщност може да навреди на околната среда, ако всяка страна-членка не предприеме индивидуални мерки за защита на своето биоразнообразие.

Основната идея на предприетата реформа на ОСП за периода 2014-2020 г. е земеделската политика на ЕС да стане „по-зелена“, като част от директните плащания бъдат отделени за земеделски практики, които са в полза на околната среда. Според новата ОСП 30% от плащанията за всеки фермер ще зависят от това дали той отговаря на „зелените мерки“, чието предназначение е да опазват климата и околната среда. Такива мерки могат да бъдат разнообразяване на културите, постоянно зелени площи и екологични приоритетни области (ЕПО). Производителите на органични плодове и зеленчуци и много малки предприятия са изключени от тези изисквания.

Организации за опазване на околната среда и НПО обаче са критични спрямо тези мерки, защото според тях трябвало да се вземат още по-сериозни мерки. „Сега ние имаме научни доказателства, че „новите“ правила са също толкова безполезни, колкото и старите. Те са неадекватни при намерението да се спаси природата.“, казва Ариел Брунер, представител на организацията BirdLife. „Можем само да се надяваме, че комисарят Чолош и неговият наследник няма да игнорират новите доказателства. Това, което ние можем да направим е да продължаваме да изискваме промяна на новата ОСП и, на национално ниво, да насърчаваме националните правителства да използват възможността да бъдат гъвкави и да спрат разрушаването на екосистемите във фермите.“, добавя той.

Главният секретар на най-голямата фермерска лобистка организация Копа Коджека, Пека Песонен, каза пред ВВС News: „Ние не смятаме, че предложените от Европейската комисия мерки ще имат истински ефект за опазване на околната среда. Няма смисъл в това земеделски земи да не се използват за отглеждане на култури, когато търсенето на храни се увеличава и ще скочи с 60% до 2020 г.“ Ето защо Копа Коджека е на мнение, че трябва да се приложи крайното споразумение, а не първоначалното предложение за реформа на ОСП.

Фаустин Дефосес, главен съветник по политиките по земеделие в Европейското бюро по околна среда казва: „Докато учените ни казват, че така наречената „зелена“ ОСП всъщност ще навреди на околната среда, някои страни-членки вече използват своята гъвкавост в избора на мерки, в следствие на което нещата дори са се влошили.“ Дефосес продължава: „Смешно е да се дава зелен статус и същевременно допълнително финансиране на царевични монокултури. Същото е и при страните-членки, които позволяват използването на пестициди и торове да бъдат разпръсквани на така наречените ЕПО“

Позицията на Европейската комисия по въпроса е, че „зелените“ мерки били общи и лесни за контролиране, докато биоразнообразието и други проблеми на околната среда са адресирани във Втори стълб на ОСП – развитие на селските райони. Според становището на институцията всяка държава-членка може да прилага национални и регионални мерки за развитие на своите земеделски райони според своите специфики. В случай, че ЕПО не успеят да постигнат целта в опазване и подобряване на биологичното разнообразие, Комисията може да възстанови някои от тези средства.

В едно от последните си изказвания Комисарят по земеделие на ЕС Дачиан Чолош заяви, че „зелените“ изисквания за 2015 г. ще бъдат подобрени в бъдеще, въпреки, че ще са необходими години, за да се установи влиянието на мерките и какви промени предизвикват те.

До 1 август страните-членки трябва да уведомят Комисията за своите планове да прилагат ОСП.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА