Комбинацията от аквакултури с градинарство са на път да се превърнат в хит в агробизнеса. За това разказа проф. Майкъл Бьоме от Хумболтдския университет в Берлин по време на международна научна конференция в Юндола с домакин Лесотехническия университет днес. Съчетанието е особено разпространено в Швейцария, Канада, Америка, Германия. Особен е ефектът при съчетаването на аквакултури с листни зеленчуци. Така е, защото при храненето на рибите с фуражи се отделят повече нитрати, които са вредни за тях.
Затворен цикъл
За да неутрализирт вредното влияние собствениците поливат с нитратната вода зеленчуците, които в определени дози имат нужда от тази храна, обясни професорът и така се получава нещо като затворен цикъл. Особено подходящо е тази комбинация когато става дума за хидропонично отглеждане на зеленчуци, като е препоръчително да са листни, защото са с по- кратък цикъл на отглеждане.
Азия
Майкъл Бьоме разказа, че идеята е дошла от Азия. Там преобладаващо хората се изхранват със зеленчуци и риба, които отглеждат в собствени градини. Към всяка градина задължително има и малък рибарник. Ненужната растителност стопаните хвърлят в рибарника, а с гниещите остатъци на дъното подхранват градините си.
От икономическа гледна точка градинарството е изключително подходящо за по- бедни страни, защото изисква много работна ръка, каза професорът. Той има специални разработки за хидропоника.
Патладжан в хидропоника
Според него включително и патладжанът, зеленчук, типичен за кухнята на Балканите е много подходящ за оранжерийно и хидропонно отглеждане. Вкусът с нищо не отстъпва на отгледания в полето, защото е важна светлината, другото са хранителните вещества, които могат да бъдат контролирани включително и за под-добър вкус, коментира той за Агрозона. Професорът припомни, че генбанката на патладжана вече не е само в Африка и Азия, но и в Берлин.
Светлана Трифоновска