Американско изкушение със сочно телешко и зинфандел

Златко Златков
Златко Златков
6 Минути

Материалът е разработен от Светлана ТРИФОНОВСКА в бр. 22, юли, 2013 г. на сп. “Агрозона”

Това е виното, кима доволно акад. Атанас Атанасов, светило в генетичните биотехнологии, след като  отпива от пивкия червен зинфандел от митичната Напа Вали в Калифорния. Около него заинтригувано подават чашите си да дегустират от най-типичното американско вино български политици, бизнесмени и медийни  звезди. Атанасов незабележимо се отдръпва с многозначителна усмивка, за да изследва необезпокояван новите аромати.

В резиденцията на  американския посланик Марси Б. Рийс в София в средата на юни цари  оживление. Политици, бизнесмени, учени, журналисти жужат, разхождайки се около масите отрупани елегантно с вина. Заинтригувано въртят чаши и опитват от трансграничните еликсири. Това е четвъртото поредно събитие за промоция на американски вина и първото – за говеждо месо, което Аграрната служба към Посолството на САЩ организира всяка година.

Изящни хапки и дъбово шардоне

Общият дух на вечерта е делова изисканост, без демонстрации на изобилие. Сервитьори внимателно  и ненатрапчиво  лавират с подноси изящни хапки.  Мъничко козе сирене,  ароматни морски дарове, късчета сьомга, агнешки кюфтенца, като мезе за предпочитаните от мнозината присъстващи бяло вино.  Шардоне, отлежало в дъбови бъчви сякаш е най- популярното сред гостите. И може би е неслучайно, защото в някакъв степен то е близко до традиционния български вкус към ароматните и плътни вина. Може би защото дъбът придава характер на иначе малко безличния, типичен френски сорт. Представени са предимно вината от изби на слънчева Калифорния и световно известната Напа Вали. Ценовият регистър се движи от 6 лв. – през 30 лв , до 300 лв. за бутилка. Изненада за гостите е и ризлингът, вече позабравен сорт в България. Любопитен е вкусът на ризлинга, създаден от американско- германско сътрудничество, който разбира се носи остатъчната сладост, задължителна за гермчанския пазар.

Ще ги хареса ли българинът?

Със сигурност. Те са близки до нашия вкус и това не е случайно, коментират познавачи, защото климатът по онези места е сходен с българския и вината са близки в много отношения. Въпреки това, те все още не са достатъчно популярни у нас.  Могат да бъдат намерени в скъпите ресторанти, веригата Каса вино и някои търговски вериги .

Изненадващо вкусен стек, без хормони

Зная, че тук не се цени особено стек а лангле, но повярвайте ми, ще разберете колко той е вкусен. Така с чувство за хумор посланик  Марси Рийс представя с гордост фермерските постижения в областта на месодайното говедовъдство на родината си. Всъщност това са телета, отглеждани по американско – европейска програма, предназначени предимно за европейски пазар. Важното е,   че в храната за животните няма хормони, изрично изискване на страните от ЕС, подчертава Рийс. Самата тя е ценител на качествената храна и почитател на земеделието, тъй като лично отглежда домати в градината на посолството. Тези телета се хранят на пасищата, в последните сто дни със специални зърнени фуражи.  Ето защо стекът от тях, дори а л англе е така сочен и вкусен, усмихва се Рийс.

Личният й готвач показва къс сурово месо, и обяснява, че сочността на телешката пържола идва от фините жилки мазнина, която се получава след като телетата  преминат на зърнено хранене. Той разказва,че стековете се пекат предимно на барбекю и ги поднася с четири вида сос. Неговият любим е китайският, но посланик Рийс обича стек със сухи подправки, с които преди това месото е било обработено, доверява той. Да, наистина пържолите са вкуси и сочни, като от истинско месо, констатират всички, опитали от ароматните късчета, потопени в различните сосове.

Дружелюбно и свежо

– Цената на специалното телешко е приблизително 78-80 лв. за кг., споделиха вносители. Стек от него струва близо 20 лв. в по-скъпите ресторанти в столицата.

– Зинфандела е вино, което със сигурност ще допадне на българите. Той притежава чарът на американската непосредственост, дружелюбна свежест и плътност и аромат на плодове, с които българинът е свикнал от детството си.

– Избата Джоузеф  Фелпс се намира в Спринг Валей, основана е през 1972 г, близо до Санта Хелена. Намира се в ранчо от 2500 дка, от които 650 дка са грижливо поддържани лози. Първото вино на Фелпс, Ризлинг Йоханисберг 1973, е представяно в края на 1974. От тогава производството се увеличава до 100 хил. бутилки годишно а като основните сортове на избата са Каберне Совиньон, Шардоне, Совиньон Блан, Мерло. Годишно продукцията на всички линии варира между 65-80 хил. кашона.

– Меривал е изба, която много бързо се утвърждава като един от най- класните производители в Напа. Основана е през 1983 и още от първата реколта имат за цел да произвеждат вина от световна класа. С най- качестквено грозде в Напа Валей. Разонообразието включва лозя от топлата Спринг Маунтин на север, по- хладната и мъглива като климат Средна долина – перфектно за Мерло, до студените части на Карнерос на юг, където океанският бриз и свежият въздух спомагат да се отглежда Шардоне и Пино Ноар.

– Избира се грозде от най- подходящото лозе, ред и дори лозичка. Брането е ръчно и селективността продължава и във винарната, като се отстраняват едно по едно негодните зърна.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама