Липса на работна ръка и високи цени на енергията са основните проблеми при оранжерийното производство. Това каза Пламен Сапунджиев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция пред Агенция „Фокус”. „Проблемите в оранжерийното производство и като цяло в земеделието са в общи линии едни и същи. Като се започне първо с работната ръка. В земеделието трудно се намира работна ръка, не за друго, а защото тя в много случаи има сезонен характер. В България, в нашето трудово законодателство не са регламентирани достатъчно добре този тип трудови взаимоотношения, говоря за почасово заплащане, удължен работен ден, сезонно наета работна ръка”, обясни той. Според него в нашето трудово законодателство основен е Кодекса на труда, който от около 40 години е без някакво съществено изменение. „Тези въпроси не са третирани и това довежда до трудности при наемането на работна ръка в земеделието като цяло и особено в оранжерийното производство, защото в нашите оранжерии трябват много хора, това е ръчен труд преди всичко. При нас механизацията е много малко и отглеждането става основно на ръка, всичко става на ръка”, посочи Сапунджиев. Като друг основен проблем, той посочи липсата на подкрепа от държавата. „В развитите държави, като Холандия, в държави, в които този тип производство е добре развито, подкрепата от държавата и държавните органи е много по-силно обърнато към самото оранжерийно производство. В България все още почти няма държавни програми за подпомагане на оранжерийното производство”, каза още Пламен Сапунджиев.
Липсата на работна ръка и скъпа енергия са основните проблеми при оранжерийното производство

Автор:
Златко Златков
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.