Лошото мляко в Европа ще става още по-лошо

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Нищо не е по-важно за храната в ЕС от млечните продукти. Те съставят около една пета от общата земеделска продукция в ЕС и около една пета от световните доставка на мляко се консумира в ЕС. Но Европейското млекопроизводство е в дълбока криза.

Броят на млечните стопанства в ЕС намаля с 80% от 1984 насам, а последните няколко години бяха особено тежки. Автономната общност „País Vasco” (страната на баските) в Испания например, загуби 60% от млечните си ферми между 2002 и 2010г. Фермерите посочиха, че политиките на ЕС понижиха цените на млякото под стойността на производствените разходи.

През 2009 млекопроизводителите в Белгия разливаха мляко над селските полета като демонстрация, свързана с искането на по-добри цени. Тази година цените, които се изплащат на земеделските стопани за мляко паднаха до 0,20-0,24 евро на литър, което представлява половината от разходите за производство.

Политиката на ЕС в млекопроизводството се върти около система с високи тарифи, производствени квоти и субсидии. Също така има и мерки за подкрепа на цените, но те до голяма степен бяха заменени с директните плащания на производителите. Експортните субсидии трябваше да бъдат премахнати, но ЕС най-вероятно ще ги възобнови за да се справи с голямото количество проблеми свързани с доставките, както стана през 2009г. Тези субсидии са главно за големите преработватели.

Земеделските организации твърдят, че ЕС и неговите държави-членки систематично управляват квотите, така че предлагането надвишава търсенето. Това позволи на преработвателите да натиснат съответната изкупна цена под производствените разходи и им позволи да продават млечни продукти на международния пазар на конкурентни цени. Земеделците преживяха ниските цени благодарение на директните плащания, които получават в подкрепа от страна на правителството, но те са насочени към по-големите ферми. Три-четвърти от общия размер на преките помощи отиват към една четвърт от земеделските стопанства в ЕС.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА