9 искания на бранша отправи Венцислав Върбанов по време на конференция за бъдещето на фермерите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Девет искания на бранша представи Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, по време на конференцията “Европейска сделка за фермерите: Визията на ЕНП за земеделието в Европа”, която се провежда днес в Пловдив.

“Земеделският сектор беше изправен пред безпрецедентна серия от кризи: първо беше COVID, която нанесе много тежки щети на всички, после войната в Украйна, от която страдаме и днес. Да не забравяме и за допълнителните проблеми покрай прекъсването на енергийните доставки, огромната инфлация, намалялото потребление и последвалото забавяне на икономиката. Не ми се иска да вярвам, че следващата тежка криза, пред която ще се изправим, ще се казва „Европейски зелен пакт“. Но и това може да се случи, ако не се вземат необходимите мерки и не се чуе гласът на земеделската общност”, заяви още Върбанов по време на конференцията.

Върбанов подчерта следните искания на бранша по време на изказването си:

  1. Еднакъв подход към всички. Да се премахне разликата в подпомагането между старите страни членки и новите страни членки.
  2. Отчитайки фактора Украйна, трябва да има промяна в начина на подпомагане. Подкрепата на хектар вече едва ли ще бъде възможна.
  3. Намаляване на бюрокрацията и административната тежест.
  4. Справедлива подкрепа, обвързана с производството и качеството.
  5. Отпадане на таваните на плащания за животновъдите и другите чувствителни сектори. Това им пречи да се развиват и ги позиционира по един изключително неконкурентен начин в една високо конкурентна среда.
  6. Целенасочена подкрепа на чувствителни сектори като мляко, месо, плодове и зеленчуци.
  7. Честна и справедлива Зелена сделка, подплатена с научни факти и създадена в помощ на земеделските стопани.
  8. Запазване на традициите и полагане на усилия за признаване значението на благородния труд на фермерите от останалата част на обществото. Нямаме нищо против новите технологии, но за нас е неприемливо да се налага консумацията на нетрадиционни храни, произведени от насекоми и принтирано месо. Както и допускането на свободно отглеждане на ГМО продукти.
  9. Специално отношение и подкрепа на младите фермери.

Увеличаване на бюджета по ОСП ще гарантира достойното съществуване на земеделската общност в Европа

“Всички тези въпроси изискват адекватни политически решения. За да има бъдеще за фермерите, трябва да бъде увеличен бюджетът на ОСП до нивата, които да гарантират достойно съществуване на земеделската общност в Европа и производството на качествени храни”, допълни още той.

“Уважаеми дами и господа, всеки от нас трябва да си отговори на тези въпроси, ако искаме да оставим нещо след себе си на следващото поколение. Ако искаме да има земеделие в България и Европа и ако искаме да имаме качествена и истинска храна на трапезата за нашите семейства”, заяви Върбанов.

“Позволявам си и една препоръка към представителите на ЕНП, най-голямото политическо семейство в Европа. Нека тези срещи се правят не само в навечерието на изборите, а да станат регулярни и да се взема под внимание мнението на фермерите”, заключи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама