70% от храната, която консумира човечеството, е плод на опрашващата дейност на пчелите

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

Г-жа Михова съветва колегите си да работят с любов

Истината в успеха на един пчелар е пашата. Това сподели с нас Недялка Михова. Тя се занимава с пчели от 94 г. и спечели приза „Пчелар на годината” на последното издание на специализираното изложение „Пчеломания”, което се проведе в края на месец март в Добрич.

От нея научихме още, че времето в момента е прекалено студено, за да отделят растенията нектар. Това се случва при температури над 18-20 градуса, като при вишната нектар се отделя и при 8°C.

Собствено производство на пчелни майки      

Заради  тежката зима семейство Михови е загубило около 10% от пчелините си. Една от основните причини за това е фактът, че пчелите не са успели да се облетят заради дълго задържалите се ниски температури. Облитането представлява освобождаване на червото от хранителни остатъци и се случва при температури над 8 °C. Г-жа Михова възнамерява да възстанови щетите чрез собствено производството на майки, като миналата година успешно е създала над 20 посредством пренасяне на личинка. Останалите пчелни семейства са преживели зимата благодарение на постоянните грижи и доброто подхранване с кърмова маса, изразяващо се в пити с мед, поръсени с пудра захар.

Защо изчезват пчелите?

Известно е, че пчелите изчезват в световен мащаб. Учените все още не са единодушни каква е причината за този феномен, наречен „синдром на празния кошер”. Интересното при него е, че се случва противно на биологията на пчелите. Те си оставят храната, меда и поколението, което противоречи на силния им инстинкт за събиране и отглеждане. Дори пчели от други семейства не влизат в изоставените кошери, въпреки че те са пълни с мед. Част от възможните причини за това мистериозно явление са: израелски вирус; нискочестотните вълнения на мобилните оператори; пестициди, известни като неоникотиноиди; вароатозата, причинена от акари, както и много други все още неустановени и неизвестни заболявания, които са в резултат от недобросъвестната дейност на човека. В последно време усилено се говори и пише, че пчелите преминават в друго измерение. Ясно е, че причините за това повсеместно явление са комплексни и все още неясни, но е важно да знаем, че 70% от храната, която консумира човечеството, е плод от опрашващата дейност на пчелите. Добре е да се замислим, че без тях сме обречени. Айнщайн е казал, че 4 години след като изчезнат пчелите ще изчезне и човечеството. Баба Ванга предрича същото в словата си.

Пръскането с препарати – бич за пчеларите

Друг проблем пред пчеларите е третирането на културите с препарати. По принцип има регламенти и ясни наредби, но в много случаи те не се спазват. По правило растенията се пръскат след 18:00 ч. вечер и до 10:00 ч. сутрин. Това е в противовес с естествения цикъл на пчелите, които излизат на паша още в 06:00 ч. сутрин, когато времето е хубаво. Освен това не се пръска с първоначално обявените препарати или не се спазват установените часове.

Добивите се увеличават с 30 до 90% при опрашване от пчели.

Г-жа Михова подчерта този факт и изрази надежда, че земеделските производители ще го оценят и ще започнат да се възползват по-често от него. Тя с радост съобщи, че за първа година земеделски стопанин е изявил желание да използва нейните пчели в тази насока.

Медът е готов продукт, но защо се преработва?

Изкупните цени са обидно ниски. Г-жа Михова се пита защо медът се изкупува от преработватели, след като това е готов за консумация продукт? Освен това изниква въпросът към кого са насочени европейските програми: към пчеларите или към производителите на кошери, майки и отводки? Тя говори още за липсата на пчеларско лоби при вземането на важни решения, нездравите интереси при застраховането, комерсиализацията, зависимостта на добивите от времето и грижите, за качествата на меда и другите пчелни продукти, за оптималните параметри при паша и много други любопитни и интересни теми от света на пчелите. За тях ще научите в следващия брой на списание Агрозона, където ще бъде поместено цялото интервю с г-жа Михова.

Георги Джендов

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама