54% от населението на България се отоплява на дърва и въглища

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

54% от населението в България използва за отопление дърва и въглища, 28,6% – електричество, 15 на сто – централизирано топлоснабдяване. Данните обявиха от Института за енергиен мениджмънт.

Газоразпределителната мрежа не се използва в пълния й обем. Макар че около 10% имат достъп до природен газ, само 2% използва природен газ за отопление, съобщи Иванка Диловска от Института по време на дискусия в София.

Тя допълни, че между 77-82% от общите емисии на фините прахови частици са в резултат от битовото отопление за периода 2011-2016 г. През 2016 г. този процент е 55,5, предимно от изгарянето на дърва и въглища.

През 2016 г. средно за година в България непланираните прекъсвания на тока са били около 113 минути, планираните са били около 170 минути годишно, предаде БТА. В Дания, Германия и Люксембург са били с най-малко непланирани прекъсвания на тока, защото в тези страни имат най-голям брой подземни кабели

Междувременно индустриалните федерации на КТ “Подкрепа” организират протест в София в защита на добива и преработката на български лигнитни въглища. В протестното шествие се очаква да се включат около три хиляди души, съобщи на пресконференция в централата на синдиката Димитър Манолов, президент на КТ “Подкрепа”.

В началото на декември в Катовице, Полша ще се състои 24-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Очакваме и настояваме правителството да изготви Национален план за климата и енергетиката, отчитащ реалността в енергийния сектор и последствията за българската икономика. В момента България няма Национална енергийна стратегия и програма за бъдещето за развитието на отрасъла, заявяват от синдиката.

ЕК да прилага диференциран модел към отделните държави, спрямо тяхното състояние и перспективи за развитие, настоя Манолов. В България основен източник на енергия е АЕЦ “Козлодуй”, а ТЕЦ-овете помагат, когато потреблението се увеличи и ако те спрат, може да има недостиг, защото няма и откъде да се внесе енергия, допълни президентът на синдиката.

Протестното шествие ще мине през централата на Европейската комисия, Министерството на икономиката, Президентството, Министерския съвет и КЕВР, Министерството на енергетиката и МОСВ.

Цената на електроенергията се увеличава, но цената на въглищата не се вдига, заявиха от синдиката. Ако мините не могат да произвеждат въглища, то и ТЕЦ-овете не могат да работят, посочиха от КТ “Подкрепа”.

В България почти половината от електроенергията се произвежда от въглища, местно производство. Намаляването на тази икономика ще ликвидира изцяло български бранш, в който са заети общо 150 хиляди души, заявиха от синдиката. Протестът е планиран за 29 ноември.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements