Общото производство на месо у нас бележи ръст с 3,4% през 2016 г. в сравнение с предходната година и достига 212 356 тона кланично тегло, става ясно от Аграрния доклад на Министерството на земеделието, храните и горите.
Производството на червено месо се увеличава с 3,1% на годишна база, до 102 716 тона, поради увеличения добив на месо в кланиците с 11%, докато добива в стопанствата намалява с 15%. Производството на бяло месо достига 109 640 тона – с 3,8% повече в сравнение с предходната година.
В страната през 2016 г. от пчелните стопанства е получен 10 218 тона пчелен мед, което с 10,3% по-малко спрямо предходната година. Спадът в производството е резултат от неблагоприятните климатични условия през годината.
Увеличение с 3,5% обаче има при производството на яйца през 2016 г. до 1 331 273 хиляди броя.