Дневният прием на преработено месо като шунки, наденички, пастет и други колбаси, не трябва да превишава 25 г на ден. Това предвиждат препоръките за хранене на Френската агенция по храните, която е обновила съветите си към гражданите на републиката. Специалистите се обединяват около мнението, че червените меса като говеждо, свинско и агнешко е желателно да бъдат ограничени до 500 г седмично. Междувременно французите са насърчавани да ядат бобови култури и да повишат приема на пресни плодове и зеленчуци на 400 г дневно с цел по-висок прием на фибри. Предпочитания трябва да се отдават и на растителните мазнини и най-вече на рапичното и ядковите масла, съобщава foodnavigator.com.
Колкото до захарта, приемът й не бива да надхвърля 100 гр дневно, а подсладените напитки е желателно да са по-малко от чаша на ден, ако искаме да се храним здравословно, съветват специалисти.
Дажбите са оспорвани от преработвателната индустрия на Франция, тъй като са два пъти по-ниски от тези, които Международната агенция за проучвания на рака са посочили. От индустрията смятат, че посочените дажби се базират на стари данни и не отчитат усилията на бизнеса да намали солта и мазнините в продукцията си.