1500 кг реализирано мляко е минимумът по обвързаната подкрепа за автохтонни крави

Лилия Александрова
Лилия Александрова
8 Минути

Бенефициентите по схемата за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол трябва да реализират на пазара количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи на най-малко 1500 кг на млечна крава от застрашените от изчезване и комбинираните породи: Българско сиво говедо; Искърско говедо; Родопско късорого говедо; Българско родопско говедо; Българско червено говедо; Българско кафяво говедо; Млечен Симентал. Количествата трябва да се реализирани през периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. Минимумът за другите породи млечна крава е най-малко 4 000 кг мляко. Това е записано в Наръчника за директни плащания- Кампания 2021.

Минимум 20 крави подлежат на обвързано подпомагане за Кампания 2021 г. Периодът на задържане на животните е 80 дни- от 12 юни включително до 30 август включително 2021 г. при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления. Допустими за подпомагане по схемата са физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 10 и повече млечни крави, които са с предназначение за производство на мляко.

Изисквания за животните

Периодът на задържане на животните е 80 дни – от 12 юни включително до 30 август включително 2021 г. при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления. Животните следва да са на възраст над 24 месеца, към последния ден за подаване на заявления за подпомагане. В Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ те трябва да са вписани с предназначение за производство на мляко.

Допустими за подпомагане по схемата са физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 20 и повече млечни крави от една порода с предназначение за производство на мляко, които са под селекционен контрол и са вписани в Главния раздел на Родословната книга.

За да са допустими за подпомагане, животните трябва да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер. Те трябва да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за мляко“. Необходимо е да имат индивидуален паспорт и да са вписани в регистъра на стопанството, както и в Главния раздел на Родословната книга и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ. Също така е необходимо да бъдат вписани в регистрите по чл.18 ал. 6 от Закона за животновъдство и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ. Животните трябва да имат и издаден зоотехнически сертификат.

Възможност за замяна на животните

Необходимо е информацията за съответното заявено за подпомагане животно да съвпада в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ, индивидуалния паспорт, регистъра на стопанството и зоотехническия сертификат. При проверка на стопанството земеделският стопанин трябва да може да покаже зоотехническия сертификат за всяко животно заявено за подпомагане по схемата.

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено лично или чрез упълномощено с нотариално пълномощно лице в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, извършената замяна.

Реализацията на мляко се доказва с:

  1. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство, когато земеделските стопани са търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;
  2. документи с реквизитите по чл. 6, ал. 3 от Закона за счетоводството, когато земеделските стопани са лица по чл. 9, ал. 2 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в случаите по чл. 9, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица – и с реквизитите по чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона за счетоводството;
  3. фактури за реализирани доставки – когато земеделските стопани доставят на търговци в други държави членки на Европейския съюз;
  4. фактури и/или касови бележки за директни продажби на мляко и/или млечни продукти – когато земеделските стопани са регистрирани или вписани по Наредба No 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход;
  5. фактури и/или фискални касови бележки, издадени от фискално устройство за реализирани млечни продукти от преработена собствена продукция, когато земеделските стопани са със затворен цикъл на производство и имат регистрирано млекопреработвателно предприятие в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход – Секция IX – Млечни продукти;
  6. приемно-предавателни протоколи с реквизитите по чл. 6, ал. 1 от Закона за счетоводството за доставка на сурово мляко за преработка на ишлеме в млекопреработвателно предприятие, което е вписано в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход – Секция ІХ – Млечни продукти;
  7. фактури и/или касови бележки за директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин на други земеделски стопани за изхранване на животните.

ВАЖНО!

Документите за доказване на реализирано мляко трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2020 г. до 30 септември 2021 г. и се представят в срок от 5 до 31 октомври 2021 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец лично от земеделските стопани или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно.

При реализация на количества, доказани с директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин на други земеделски стопани за изхранване на животните – ще се осъществи завишен контрол от страна на БАБХ. Резултатите ще бъдат предоставени на МЗХГ. При установяване неспазване на секторното законодателство за фуражопроизводство на мляко, административните санкции ще включват и отписване на съответните лица като производители на първични фуражи от регистъра по Наредба No 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани. За първите 50 животни по схемата, земеделските стопани получават с 25% по-висока ставка отколкото за останалите животни.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА