1001 ползи събрани в шепа маково семе

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Както повечето семена, маковото семе е богато на фибри, растителни мазнини и различни други хранителни вещества. Една супена лъжица осигурява 46 калории, 1,6 гр. протеин, 3,7 грама мазнини, 2,5 грама въглехидрати: 2,5 грама, 1,7 грама фибри, 26% от дневната стойност манган, 16% мед, 10% калций, 7% магнезий, 6% фосфор, 6% цинк, 6% тиамин и 5 % желязо.

Маковото семе е особено богато на манган, микроелемент, важен за здравето на костите и съсирването на кръвта. Този минерал също помага на тялото да усвоява по-добре аминокиселини, мазнини и въглехидрати. Те също са с високо съдържание на мед, минерал, необходим за производството на съединителна тъкан и транспортиране на желязо

Семената могат да бъдат студено пресовани, за да се получи масло от маково семе, което е особено богато на омега-6 и омега-9 мазнини. Той също така съдържа малки количества от есенциалната омега-3 мазнина, алфа-линоленова киселина (ALA).

Изследванията обикновено свързват диетите, богати на тези мазнини, с подобряване на цялостното здраве и по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Въпреки това, диетите с високо съотношение на омега-6 към омега-3 могат да бъдат свързани с повишен риск от възпаление и заболяване. Поради това не трябва да се превишава нормата с големи количества маково масло или други масла, богати на омега-6.

Маковото семе и неговото масло са добър източник на полифеноли – вид антиоксидант, който може да намали риска сърдечни заболявания. 1001 ползи събрани в шепа маково семе

Обезболяващо средство

Маковото растение съдържа морфин, кодеин, тебаин и други опиумни алкалоиди, известни със своите обезболяващи, успокояващи и предизвикващи съня свойства. Тези съединения често се срещат във фармацевтични лекарства, предназначени за тази цел. Тези алкалоиди обикновено присъстват в млечнобялата течност на маковата шушулка.

За здраво сърце и кожа

Маковото масло е особено богато на моно- и полиненаситени мазнини, които могат да бъдат полезни за сърцето и кожата. Изследванията показват, че диетите, богати на ненаситени мазнини, могат да намалят риска от инфаркт и инсулт с до 17%. Допълнителни изследвания показват, че мазнините в маковото масло също могат да подпомогнат заздравяването на рани, както и да предотвратят люспести лезии, когато се прилагат директно върху кожата.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама