Зюмбюли и нарциси за коледна украса

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Пролетни цветя на коледната трапеза или на прозореца, когато зад стъклото бушува зима е истинско вълшебство. Сега е моментът да изберете здрави луковици от зюмбюли, които да форсирате, така че да имате цъфнали цветя за Коледа. С тях украсата на празничната маса става уникална, а технологията за форсиране на луковичните растения не е сложна. Обикновено се използват луковични растения, които имат кратък период от момента на пробуждането до цъфтежа. Към тях се отнасят дребноцветните нарциси, зюмбюлите, някой сортове лалета, както и всички видове с дребни луковици като мускари, минзухари, синчец и др. forsazh-na-lukovitsiТехнологията за форсиране се прави по едни и същи правила за всички видове. Разбира се всеки вид има своите срокове и особености на засаждане.

При холандския зюмбюл трябва да се изберат едри здрави луковици с очертан здрав венец на дъното. През октомври се засаждат по една в малки саксии, където почвата е добре дренирана и е съставена по равно от от чимова пръст и пясък. Луковиците се засаждат така, че около ¼ да са над почвата. Поливат се и се заровят на открито или в хладна маза до ръба на саксията. Престояват така 6-8 седмици, докато корените обхванат цялата почва. Когато растението е покарало 5-6 см и в основата се напипва съцветието, саксиите се изваждат, премахва се пръстта и пясъка около растението и се поставят на тъмно или се похлупват със саксия при температура около 20-25 градуса. Така престояват около десетина дни. Накрая съдовете с луковици се поставят на светло до прозореца при температура 10-12 градуса без да изложени на преките слънчеви лъчи. През това време растението се оросява и се полива, като се следи да не остава вода по съцветието.zyumbyuli

Ако помещението е с много сух въздух, има опасност пъпките да засъхнат и качеството на цветовете рязко да падне. При благоприятни условия цъфтежа продължава между 5 и 10 дни. След като растението прецъфти и листата му изсъхнат, луковиците не се изваждат от пръстта, а остават в саксийките до есента. След това се засаждат в градината, за да се възстановят при естествени условия. След година – две отново ще може да се използват за форсаж.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама