В Кнежа през тази година поставят акцент на разработката на хибриди за производство на биогаз
8 нови хибрида царевица представят през 2024 г. от Института по царевицата в Кнежа, съобщават от Селскостопанска академия. 3 от хибридите с подобрено качество на зърното, селекция на Институт по царевицата – Кнежа, бяха признати от Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол през 2023г. Те са подходящи за технологична преработка в мелничарската промишленост, а други 3 са силажен тип с по-висок процент протеин в зърното (13-14%) и с високо съдържание на мазнини, което ги прави подходящи, както за животновъдството, така и за получаване на царевично масло. Последните два хибрида – Kneja Sweet 1 и Kneja Pop 1, захарен и пуклив хибрид за директна консумация, ще бъдат предложени в търговската мрежа, целта – да се стигне с тях непосредствено и до българската трапеза.
Повишаването на заболевамостта от непоносимост към пшеничен глутен в световен мащаб и у нас предизвика търсене и съответно предлагане на зърнени продукти, които заместват пшеничния глутенов компонент с несъдъръжащи такъв, като царевичен, овесен, ечемичен и др.
„Последните ни разработки са насочени към създаване на екструдати на база царевица, отличаващи се с подобрена сензорика, вкусови качества и желана текстура, наподобяващи качествата на традиционните хлебни и сладкарски изделия на база пшенични брашна, но елиминиращи вредата от тях. По този проект като партньор беше привлечен Университет по хранителни технологии – Пловдив, където се извършват обстойни анализи за дълбочинно оползотворяване на зърното при производство на нишестета и брашна в мелничарската промишленост. Създават се и диетични компоненти, заместващи пшеничния глутен и особено захарите, за чиито вреди се говори много. В захарните типове хибриди, над които работим, захарозата е заменена с водоразтворими полизахариди, а зърното е обогатено с каротеноиди и полифеноли, които действат като оксиданти и регулатори на човешката имунна система за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, рак и свързани с възрастта заболявания.“, коментират от Института по царевицата.
Голяма част от работата по този нов проект на Института по царевицата – Кнежа е насочена и към създаване на царевични хибриди, подходящи за производство на биогаз, но признаването им предстои през 2024 година.