Зелето пие поне по 5 литра вода на поливка

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Лятото е решаващо време в развитието на главестото зеле. Средноранните и късните сортове по това време завръзват глави, а следователно се нуждаят от добра поливка и допълнително подхранване. Освен това в този период се засилва активността на неприятелите, зелевата нощенка и бялата зелева пеперуда яростно нападат насажденията. Неприятелите повреждат външните листа на зелето, а с това намаляват синтеза на веществата, необходими за растежа на главите.

Ако имате малка площ със зелеви растения, тогава ларвичките и яйцата на неприятелите ще събирате на ръка и ще ги унищожавате. По-голямо ли е мястото, тогава ще трябва да пръскате.

Препоръчваме ви обработката с препарати, поливането и внасянето на торове да извършвате последователно. В зависимост от това колко са дъждовете, всяко растение ще поливате с до 5 л вода и след това ще внасяте 1-2 лопати прегорял оборски тор. По този начин влагата няма да се изпарява и следващите поливки могат да се правят веднъж седмично.

Долните листа се махат и се оставят под растението. През нощта по тях се събира роса и сутринта капките се стичат по листните дръжки към корените. Така влагата ще се запазва благодарение на откъснатите листа.

След пръскането гъсениците загиват. Следващата поливка се прави с лейка, за да се измият неприятелите от растенията. Трябва да минат 25 дни от последното пръскане до прибирането на реколтата.

Нестандартните глави се изсушават в торбички, оставени на течение или около печката. По-късно сухото зеле може да се използва за готвене.

Също така нестандартните зелки могат да се консервират, като към тях се добави червено цвекло. Зелето и цвеклото се режат на ивички, слага се сол на вкус, разбърква се и всичко се помества в буркани. Всеки ден зелето се пробожда с дървена пръчка, за да се освободят образувалите се газове. Това се прави, докато втаса. След една седмица зелето е готово за консумация или пък се поставя в мазето за зимата.

Големи глави през септември могат да удвоят масата си, затова не бива да бързате с прибирането им.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама